Skjermdump fra Svenska institutets nettside sweden.se.

En svensk myndighet som skal markedsføre Sverige i utlandet gir detaljert informasjon om det svenske bidrags- og trygdesystemet. «Alla som medverkar till detta borde få sparken och sen sitta i fängelse», kommenterer Katerina Janouch.

Nettstedet Sweden.se beskriver seg som en «officiell källa till fakta om Sverige» og drives av Svenska institutet (SI), en svensk statlig myndighet. SIs oppdrag  er «att öka omvärldens förtroende och intresse för Sverige». På nettstedet finnes allehånde informasjon om Sverige på engelsk, arabisk, kinesisk og russisk.

Sverige markedsføres som «ett land med mycket generösa bidrag och förmåner». Blant annet informerer man om at illegale innvandrere, såkalte papirløse, har rett til helsetjenester, at familier med mange barn får høye bidrag, og at den betalte foreldrepermisjonen er verdens lengste.

– Det är ju helt orimligt, sier Moderaternas partileder Ulf Kristersson til TV4.

– Om man uttryckligen berättar att man kan få väldigt mycket pengar om man har många barn, om man berättar vilka förmåner man har om man stannar kvar i landet illegalt, då skickar man helt enkelt fel signaler om vad Sverige vill vara, och det borde regeringen ta ansvar för.

Per-Arne Wikström, som er chef för Sverigekommunikation ved Svenska institutet, forstår ikke problemet:

– Att vi försöker berätta att Sverige är ett välfärdsland har jag inga problem att skriva under på. Vi har ett system som väcker intresse.

Handelsminister Anna Hallberg (S) sier hun skal be om et møte med de ansvarlige bak nettstedet for å finne ut hvorfor man har lagt ut informasjonen.

– Jag tycker det är viktigt att ha en balanserad information och att inte locka hit människor bara på grund av vår välfärd. Det är i så fall en olycklig balans, sier hun til TV4.

Carolin Dahlman, ledarskribent i Kristianstadsbladet, er ikke imponert:

«Hon skulle ‘boka ett möte’ och prata med SI» för att förstå deras grund.

Förstå deras grund? Går det ens att förstå? Inte undra på att Socialdemokraterna sjunker i opinionen. «Gör din plikt, kräv din rätt» känns som något S propagerade för i en annan tidsdimension, på en annan planet.

På sosiale medier har flere reagert sterkt på nyheten.

Elisabeth Svantesson, finanspolitisk talsperson for Moderaterna, kaller affæren «sanslös» (vanvittig).

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂