Svenske kommuner er ved å bli fulle. De har ikke lenger kapasitet til å ta imot flere flyktninger. Til syvende og sist blir man nødt til å reise det forbudte spørsmål om «volum».

Men ennå lenge er partiene i Riksdagen, minus SD, enige om ikke å diskutere innvandring kritisk. Det er ute i kommunene det murres. Særlig hos Moderaterna. De fikk merke lekkasjen til Sverigedemokratene, og grunnen var åpenbar: SD tar innvandringsdebatten, M gjør det ikke.

Slik kan det ikke fortsette, mener mange lokale M-politikere Svenska Dagbladet har snakket med.

SvD har talat med en rad moderata företrädare i kommuner där Sverigedemokraterna hade stora framgångar. Många har analysen klar. Deras parti måste börja diskutera flyktingströmmen till Sverige – Migrationsverkets prognos för nästa år lyder på mellan 80 000 och 105 000 människor. Flera ledarsidor har också väckt den frågan. Samtidigt lade Moderaterna i riksdagen själva i veckan en partimotion om skärpt försörjningskrav vid anhöriginvandring.

..

De moderata företrädarna vittnar om ett hårt tryck på den egna kommunen.

– Det är inte så att vi vill sålla bort några. Men vi kan inte ta emot den mängden, det är helt omöjligt, säger Ulf Söhrman, Filipstad.

Storbritannia tar imot 250.000, med en befolkning som er seks ganger så stor. Sveriges asylpolitikk er frelseslære, ikke politikk som er forankret i realiteter.

Men hvordan klyver man ned fra det berget man har kløvet opp på?

Det er mange måter å holde politikken gående på. Èn er å kreve at andre EU-land deler på byrdene, dvs. blir mer lik Sverige. Det kan være eksemplet Sverige i stedet virker stikk motsatt: Avskrekkende.

Et annet er å vise til verdenssituasjonen: Så lenge flyktningstrømmene går ut fra Midtøsten og Nord-Afrika må Sverige stille opp. Det har ikke noe valg.

Men på Rosenbad innkvarterer man ikke mennesker. Det gjør man ute i kommunene. De kjenner trykket. De hører hvordan folk reagerer:

”Det är mycket mer folk ute både på kvällar och nätter, andra hudfärger och annat. Det blir ju en helt annan situation för de som bor centralt; det blir mycket väsen när man försöker sova”, förklarade M-ordföranden Ulf Söhrman i Filipstad för P4 Värmland i somras. Partiet hade då på sin lokala Facebook-sida ifrågasatt Migrationsverkets planer på att öppna ytterligare ett flyktingboende. Reaktionen lät inte vänta på sig.

– Vi hade gått ut ganska hårdhänt och vi fick mycket kritik även inom partiet. Det var ganska kärvt, berättar Ulf Söhrman.

Kjeft fra ledelsen, god kontakt med folket Hva skal man velge?

Tabu

Flera moderater menar dock att det har funnits ett tabu internt i partiet att diskutera flyktingströmmen.

– Ja, absolut. Det är så känsligt. Men vi måste börja prata om det. Det är helt klart, säger exempelvis Lena Sjödahl, moderat kretsordförande i Falköping.

– Vi kan diskutera aborter, barnbegränsning, vi kan diskutera dödshjälp och vad sjutton som helst. Men så fort du kommer till invandrare då är det tvärstopp, säger Ulf Hilding.

Han vill ha en diskussion där siffror och fakta först analyseras för att man sedan ska kunna komma fram till en lösning; bara så kan SD bemötas.

Fredrik Reinfeldt gikk ut av rikspolitikken med en glorie, da han i sommer sa at svenskene måtte åpne sine hjerter og lommebøker for flere innvandrere. Et hardt skattet folk syntes han lovte for mye. Hvorfor avgav Reinfeldt et slikt løfte? Det kostet Moderaterna mange stemmer, og Reinfeldt overlater problemet til etterfølgeren som må velge: helgenglorie og fortsatt velgerflukt til SD, eller en mer edruelig debatt?

Bildet som stiger frem i SvDs artikkel stemmer godt med det som Document.no i lang tid har tegnet av Sverige. Det i seg selv er tankevekkende. Det er altså «åt det hållet» utviklingen går. Politikken må følge etter, hvis demokratiet skal bestå.

Björn Andersson, förbundsordförande för Södermanlands moderater, menar att det har funnits en rädsla att stämplas ”som rasist”. I hans egen hemkommun Vingåker konkurrerade SD ut M som näst största parti.

 Men fortsatt hersker tystnaden ovenfra. Der er man ikke klar til å diskutere volum og kapasitet. Hvilket reiser spørsmålet: Hva skjer når Sverige mister kontrollen over utviklingen? Hvordan vil det arte seg? Hvis den øverste ledelsen ikke ønsker å se problemene i hvitøyet, hvordan vil de da utspille seg?

I kommunene er man bekymret.

Den moderata partiledningen har avböjt att kommentera de synpunkter som lokala företrädare har på partiets inriktning och hos flera lokala moderater går det att spåra en uppgivenhet över det som uppfattas som en kompakt tystnad.

– Det finns en låsning i riksdagen. Det är lika bra att erkänna det. Det har blivit det fulaste av allt att tala om invandring. Inget parti vågar ta i det då blir man genast överfallen som en kryptonazist. Den risken vill ingen ta, menar Ulf Hilding.

Han är orolig för att tystnaden kan leda till att opinionen kantrar ytterligare till förmån för SD.

– Det är en utveckling som jag skulle vara väldigt rädd för. Det bottnar i bristen på att ta i frågan och diskutera även de obekväma sidorna, inte bara förgylla det hela och säga att vi behöver ha invandring.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/invandring-het-fraga-for-ny-moderatledare_4126599.svd

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.