Endelig fått nok av innvandringen i Sverige? Moderaternas leder Ulf Kristersson. Foto:  TT News Agency/Henrik Montgomery/File Photo via REUTERS. 

Det svenske partiet Moderaterna har i en årrekke stått i fremste linje og hyllet innvandringen til landet. Nå har de omsider forstått hva som foregår, og gjør helomvending. Men er det for sent?

Moderaterna er «søsterparti» med norske Høyre, og står i mange saker for mer eller mindre det samme. Når det gjelder innvandring, har imidlertid Moderaterna vært enda et par hakk ivrigere enn Høyre etter å få inn alle typer innvandrere. Det skulle være en slik berikelse for land og folk.

Ikke minst er tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt  fra Moderaterna kjent for sin nærmest hemningsløse entusiasme for innvandring, og da svært gjerne fra land i tredje verden. Jo flere, jo bedre.

Reinfeldt er blant annet kjent for sine «tanker i flysetet«, der han fra stor høyde så utover Sveriges skoger,  og mente at landet så visst ikke var fullt. Her var det da jammen plass til uendelig mange flere innvandrere:

”Jag flyger ofta över den svenska landsbygden och det skulle jag vilja råda fler att göra. Där finns oändliga fält och skogar. Där finns mer plats än man kan föreställa sig. De som hävdar att landet är fullt, de bör visa var det är fullt,” erklærte Reinfeldt.

Samtidig som han vrøvlet om dette og andre av sine «visjoner», slet landet med stadig større problemer knyttet til massiv innvandring. Dette opplever vanlige svensker (i motsetning til Reinfeldt) på kroppen, og mange så seg om etter et parti som ville stoppe galskapen landet var utsatt for.

Det førte til at det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna gikk raskt fremover, mens Moderaterna mistet oppslutning.

Etter hvert har Reinfeldt tatt med seg sine luftige & livsfjerne betraktninger, og forlatt partiets ledelse. Den nye lederen, Ulf Kristersson, uttrykker i økende grad et helt annet syn på hvor «fantastisk» innvandringen er for Sverige. Han har redd og slett fått kalde føtter.

Det er uklart om det er meningsmålingene som ligger til grunn for helomvendingen, eller om man faktisk har stukket fingeren i jorden og innsett at nasjonen er i ferd med nærmest å utslette seg selv. Uansett vil nå Moderaterna sette på innvandringsbremsen for fullt, i liket med Sverigedemokraterna.

Det er Fria Tider som melder om denne nye linjen som ble signalisert i rene ord fra partilederen:

«Samhällsutvecklingen i Sverige är på väg åt helt fel håll och nu måste invandringen minskas kraftigt. Det sade Moderatledaren Ulf Kristersson när förslaget till partiets nya idéprogram presenterades idag», skriver Fria Tider.

Moderat-lederen kom med en analyse som for de fleste andre har vært åpenbar i flere år:

«– För de allra flesta är det helt uppenbart att Sverige står inför riktigt allvarliga problem. Att utvecklingen går åt fel håll, sade Ulf Kristersson i sitt tal samtidigt som han påstod att utvecklingen går att vända.

– Vi har dagliga skjutningar och sprängningar. Polis som rekommenderar föräldrar att följa sina barn hem från skolan. Kriminella gäng som upprättar vägspärrar. Det är en rent systemhotande kriminalitet», fortsatte han.

Det han beskriver, minner om et dysfunksjonelt land i Midtøsten, en nasjon på randen av oppløsning. Det haster med å berge stumpene av Sverige, faktisk kan det allerede være for sent.

Hva er så veien ut av uføret, slik Kristersson ser det?

«En lösning, enligt Kristersson, är att minska invandringen.

– Vill vi på allvar bryta segregationen, stoppa kriminaliteten och se till att alla som kommer hit lär sig svenska och blir självförsörjande så måste vi kraftigt minska invandringen. Vi tror i grunden på internationell öppenhet och vet att Sverige har ett delansvar för hur det går för människor i en trasig värld. Men vi har hela ansvaret för hur det går här hemma i Sverige och de svenska integrationsproblemen är helt enkelt för stora», påpekade Ulf Kristersson.

Man må sant å si være rimelig nærsynt for ikke å trekke akkurat denne konklusjonen. Spørsmålet er bare hvorfor det tok så lang tid, og ikke minst – hvorfor er det fortsatt et flertall av svenske partier som jubler for stadig mer og atter mer innvandring?

Men helt til slutt viser Moderaternas leder at partiet likevel ikke helt har kastet av seg sitt gamle, nasjonsødeleggende tankegods:

«Sverige kommer även i framtiden vara ett land dit människor söker sig. Invandring är både önskvärt och nödvändigt eftersom vi är en del av en globaliserad värld», forsikrer Kristersson.

Reinfeldt-ånden lever fortsatt.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.