«Jag har varit här varenda demonstration sedan Israels anfallskrig på Gazas befolkning den 7 oktober.» Slik uttrykker Gunilla Nilsson (69) seg når hun blir intervjuet i Aftonbladet. Selv de mest fanatiske Israel-hatere erkjenner vanligvis i det minste pliktoppfyllende Hamas’ terrorhandling, riktignok med tillegg av et lumsk «men …». Men ikke Gunilla Nilsson. Til tross for det får hun ikke et eneste motspørsmål fra Aftonbladets reporter Ellen Sundström.

En undersøkelse av Gunilla Nilssons aktiviteter på sosiale medier viser at hun allerede 7. oktober begynte å spre feilinformasjon, da Hamas utførte den verste antisemittiske terrorhandlingen siden andre verdenskrig. Slik uttrykte hun seg på Facebook den dagen da 1200 jøder ble massakrert og 200 mennesker, inkludert flere babyer, ble kidnappet av Hamas:

I Aftonbladets artikkel (som har fått tittelen Demonstration för Palestina – för 21:a gången, som om det hele dreide seg om et kjærlig engasjement for palestinerne, til tross for at det gang på gang er bekreftet at demonstrantene støtter Hamas og gir uttrykk for antisemittisme, vises ingenting av dette. Gunilla Nilsson presenteres som den tilfeldig utvalgte «tante på gata» – en vennlig liten dame som vil «gjøre noe»:

– Alla kan göra nånting. Varje handling är viktig. Vi kan inte säga att vi inte vet vad som händer.

Det høres uskyldig og rent ut, men det kommer fra en kvinne som sprer desinformasjonen om at Israel startet en angrepskrig mot befolkningen i Gaza og som var på Sergels torg i Stockholm allerede dagen etter, 8. oktober, da Hamas-tilhengere og antisemitter feiret massakren.

Den 14. oktober hadde Gunilla Nilsson bestemt at Israels forsvar av landets befolkning, og forsøk på å frigjøre de jødiske gislene, var «folkemord». Den 15. oktober var det på tide å demonstrere igjen, denne gangen sammen med islamister som benyttet anledningen til å spre feilinformasjon om svenske sosialtjenester og som sidestilte Hamas sin kidnapping av jødiske barn med at svensk sosialtjeneste tok seg av barn som trenger beskyttelse.

Gunilla Nilsson har ikke bare tid til å delta i anti-israelske demonstrasjoner og spre feilinformasjon om terrorangrepet 7. oktober. Hun drar også rundt til butikker i hele Stockholms-området for å sjekke hvem som selger frukt og grønnsaker fra Israel, som hun beskriver som «stjålet frukt».

Butikkeierne som orker å gjøre noe så forkastelig, opplever umiddelbart hennes hellige vrede da hun, selvfølgelig sammen med medsøstre som også ser ut til å ha ubegrenset tid til rådighet, parkerer utenfor butikken med fordømmende plakater som erklærer at den aktuelle butikken støtter «folkemord». Fordi hun er veldig stolt av sine gjerninger, dokumenterer hun alt nøye på Facebook, i helt åpne og offentlige innlegg.

Gunilla Nilsson var selvfølgelig også med på å kapre Holocaust-minnedagen 27. januar, ved å dele innlegg som bagatelliserte historiens verste folkemord. Hun velger selvfølgelig også å kalle Israel en «terrorstat», mens hun nøye unngår å nevne Hamas i det hele tatt.

Et av Gunilla Nilssons siste innlegg på Facebook annonserer et arrangement på den internasjonale kvinnedagen 8. mars, da Kajsa Ekis Ekman – den venstreorienterte kvinnen som vil «nyansere» bildet av Hamas og kaller det en «veldedighetsorganisasjon» – skal være vert for et pro-palestinsk arrangement i Linköping.

Blant deltakerne finner du noen interessante personer, inkludert Yasser Alshobaky, som er medlem av Palestinska Akademikers förening i Sverige. Før massakren 7. oktober ser det ut til at han hovedsakelig har brukt sosiale medier til å legge ut kule bilder av seg selv i tøffe gangster-positurer, men i dag er han, som han sier det selv, en engasjert fighter for palestinerne.

Alshobaky gjør en stor sak ut av det faktum at bestefaren hans var en politisk fange og en av Yasir Arafats nærmeste menn – Instagram-kontoen hans er full av bilder av Arafat. Han sies selv å være gudsønn til Arafat, som han kaller en «martyr». Han er ikke fremmed for å tillate antisemittiske innlegg i kommentarfeltet og mener ikke at staten Israel skal få eksistere i det hele tatt. Han tar derfor til orde for væpnet motstand og motsetter seg ideen om at dette skal klassifiseres som terrorisme.

Men hans hat strekker seg ut over Israel. På Instagram hetser han også Sverige, som han kaller en «apartheidstat». Han hevder også at statsminister Ulf Kristersson (som han feilaktig kaller «premiärminister») går inn for folkemord, anklager ham for «moralsk forfall» og krever hans avgang.

Lørdag 9. mars skal Gunilla Nilsson ut og demonstrere igjen, sammen med vennene sine i den pro-palestinske bevegelsen. Men i mengden av mennesker som hevder å være fredselskende humanister, skjuler det seg mørke og dypt udemokratiske krefter. Styrker hvis budskap Gunilla Nilsson og hennes like deler uten å blunke. Handler det om patetisk uvitenhet blant de svenske «Palestina-vennene» – eller noe annet?

Jeg har fortsatt bare skrapet i overflaten av alt det Gunilla Nilsson stolt sprer. Man kan med rette skjelve over det man vil oppdage når man borer dypere.

Teksten ble opprinnelig publisert på Det Goda Samhället, gjenpublisert med skribentens tillatelse.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.