Artists for Palestine UK, som inkluderer Steve Coogan og Tilda Swinton, ber Israel om å godta en våpenhvile i Gaza-konflikten. Men de unnlater helt å nevne terrorangrepet mot sivile israelere som Hamas sto bak, eller hva Hamas mener om Israels rett til å eksistere.

Dette til tross for at alle burde forstå at med 1400 drepte og over to hundre gisler, kan ikke Israel bare gå tilbake til tiden før 7. oktober.

Et åpent brev signert av kjente skuespillere som fordømmer Israels militære handlinger, har blitt kritisert for å unnlate å nevne det brutale terrorangrepet utført av Hamas, skriver The Telegraph.

Over 2000 artister, skuespillere og musikere har skrevet under på brevet. Dette inkluderer kjente navn som Tilda Swinton, Steve Coogan, Charles Dance og Maxine Peake.

Tilda Swinton. Stillbilde video.

De ber om en umiddelbar våpenhvile i Gaza. Samtidig ber de britiske myndigheter å «avslutte sin militære og politiske støtte til Israels handlinger». Aktivistene mener Storbritannia støtter og medvirker til krigsforbrytelser.

Our governments are not only tolerating war crimes but aiding and abetting them.

Men massakrene Hamas sto bak, nevnes ikke med et eneste ord. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Giles Watling, en tidligere skuespiller som nå representerer Tory-partiet i Parlamentet, sier det er viktig både politisk og historisk å se saken fra begge sider.

– I think it’s a very complicated situation politically and historically and in this case, it is very important to present both sides of the issue.

Han mener det er viktig å fordømme terrorangrepet til Hamas, selv om man vil støtte den palestinske sivilbefolkningen på Gaza.

– Men du kan ikke bare presentere den ene siden og ikke den andre. Alle har rett til egne synspunkter, men artister bør være klar over makten deres synspunkter har, og de bør prøve å tenke seg nøye om når de uttaler seg om sensitive saker som dette.

David Mencer, tidligere direktør for Labour Friends of Israel, går enda lenger, og beskriver brevet som nonsens (drivel) fra utilpassede tullinger som heller bør forsøke å forbedre sine karrierer ved å satse på en karriere i Gaza.

– I invite this group of misfits and weirdos to rescue their ailing careers and try their chances as artists in Gaza under the Hamas regime.

Mencer lover sarkastisk at han vil signere brevet når skuespillere og andre artister er innelåst av Hamas på Gaza og bønnfaller om sin egen frigjøring.

Flere kjendiser som har uttrykt sin støtte til Israel, har opplevd massive angrep på sosiale medier.

Kylie Jenner tok ned et bilde som ble delt fra en pro-israelsk Instagram-konto etter at flere følgere la ut palestinske flagg i kommentarene og anklaget 26-åringen for «mangel på kunnskap og omsorg».

Skuespiller Ashley Tisdale slo tilbake mot de negative kommentarene hun fikk fra noen av sine følgere, og skrev:

– Å vise støtte til Israel gjør ikke en person til anti-Palestina, og å vise støtte til Palestina gjør ikke noen antisemittiske.

Palestina har for øvrig aldri eksistert som en nasjon, og selv PLO-leder Yassir Arafat var egentlig egypter. Det er velkjent at Arafat tjente seg styrtrik på å kare til seg midler donert til palestinske områder, både fra araberstater og av velvillige europeiske land med Norge i spissen. Arafat ble i 2004 rangert som nummer seks på listen over verdens rikeste konger, dronninger og despoter.

The letter also called for an “end to all hostilities” and for the Government to “negotiate a ceasefire that can stop the further killing of innocent people”.

Dette skriver altså britiske skuespillere i et åpent brev som hverken nevner Hamas’ terror eller Hamas-charteret som med rene ord sier at målet er å utslette staten Israel.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.