Yochai Damri, leder av regionrådet i sørvestlige  Vestbredden studerer et kart over området. Selv er han bosatt i bosetningen Otniel. Foto: Ronen Zvulun/Reuters/Scanpix

1.000 parlamentarikere fra 25 land, herunder Norge, har skrevet brev til sine lands ledere og ber dem stanse Israels utvidelse av sin suverenitet til å gjelde Jordan-dalen.

Det er uklart hvordan landene skal kunne stanse prosessen i et tredjeland. Fordømmelser har det vært nok av. Det har ikke hjulpet. Israel ivaretar sine interesser, ikke andres.

Bakgrunnen for brevet er at den nye israelske regjering neste uke skal sette igang med annekteringen av Jordan-dalen. Også Arbeiderpartiet er med på dette.

Over 1.000 parlamentarikere fra 25 land, inkludert Norge, ba onsdag sine lands ledere stanse Israels planer om å annekter deler av Vestbredden.

Oppfordringen kommer i et brev som er sendt til europeiske utenriksministre og publisert i flere aviser. De folkevalgte skriver at de er «dypt bekymret for presedensen [annekteringen] vil skape for internasjonale relasjoner. En slik handling vil være skjebnesvanger for utsiktene til israelsk-palestinsk fred», står det i brevet.

– Med tanke på Europas langvarige forpliktelse til å finne en fredelig løsning på konflikten, ber vi europeiske ledere vise handlekraft i møte med denne utfordringen, skriver parlamentarikerne. (NTB)

Europeerne virker å sitte fast i en oppfattelse av hvordan det bør være og insisterer på at alle følger deres råd. Men slik er ikke verden lenger.

Det har ikke gått opp for europeerne at palestinerne tapte krigene mot Israel. Israel inviterte til samarbeid etter uttrekkingen av Gaza i 2005, men fikk i stedet Hamas og angrep over grensen. De som sto bak Oslo-avtalene har ikke tatt dette inn over seg. Israel vil aldri rømme Jordan-dalen og blottlegge seg.

Da Jordan inngikk fredsavtale med Israel ble Jordan-elven grensen mellom de to land.

Det har aldri skjedd før i historien at de tapende part kan diktere freden. Det er det det internasjonale samfunn prøver på.

 

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.