Palestiner på Gaza. REUTERS/Mohammed Salem/NTB

Nyhetsbyrået AFP har fått innsyn i et brev fra 400 europeiske parlamentarikere hvor de oppfordrer de europeiske utenriksministrene samt EUs utenrikssjef Josep Borrell til å gå imot Israels bosettingspolitikk.

EU-parlamentarikerne vil utnytte det de mener blir et skifte fra USA etter den Israel-vennlige Trump-administrasjonen.

Det falt dem tungt for brystet at Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels «udelelige hovedstad» og flyttet USAs ambassade dit.

De følgende sitatene er hentet fra brevet og oversatt av NTB:

– Biden-administrasjonen er en mulighet til å endre kurs i Midtøsten-diplomatiet.

– Den forrige administrasjonen bidro til at freden er lenger unna enn noensinne.

– Utviklingen på bakken peker mot en virkelighet som raskt beveger seg i retning av de facto annektering, særlig gjennom opptrappet utvidelse av bosetninger og riving av palestinske bygninger.

– Europa må jobbe sammen med Biden-administrasjonen, land i regionen og partene på bakken, for å hindre at ensidige handlinger undergraver muligheten for fred, og for å fremme rettighetene og sikkerheten til alle mennesker som effektivt er under israelsk kontroll.

Amerikansk UD bestemte, under Trump-administrasjonen, at USA ikke lenger anser bosetningene på den okkuperte Vestbredden for å være ulovlige, og anerkjente samtidig Israels annektering av de syriske Golan-høydene.

EU-parlamentarikernes ønske om å endre på USAs utenrikspolitikk kan vise seg å bli vanskelig.

USAs FN-ambassadør, Richard Mills, sier at USA vil fortsette å opprettholde støtten til Israel, selv om de nå åpner for nødhjelp til palestinerne igjen:

«We do not view these steps as a favour to the Palestinian leadership. US assistance benefits millions of ordinary Palestinians and helps to preserve a stable environment that benefits both Palestinians and Israelis.»

«At the same time, I must be clear, the US will maintain its steadfast support for Israel».

France24    BBC

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.