Både før og etter at USA anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad har palestinerne nektet å forhandle direkte med Israel. – Det må ta slutt, sier USAs FN-ambassadør Nikki Haley.

I en twittermelding tirsdag går president Donald Trump langt i å antyde at USA bør droppe den økonomiske bistanden til palestinerne.

«Vi betaler palestinerne hundrevis av millioner dollar hvert år uten at vi får noen takknemlighet eller respekt tilbake», skriver Trump på Twitter og fortsetter: «Når palestinerne er uvillige til å snakke om fred, hvorfor skal vi gjøre noen av disse enorme utbetalingene i fremtiden?»

«Vi har tatt bort Jerusalem, den vanskeligste delen av forhandlingene», skriver Trump og kritiserer palestinerne for ikke å ville være med på fredsforhandlinger med Israel.

USA er langt den største bidragsyteren til palestinerne. De får 300 millioner dollar årlig direkte til sin administrasjon. Dessuten betaler USA FNs bistandsorganisasjon for palestinerne, UNRWA, med 368 millioner dollar.

The US was the biggest donor to UNRWA in 2016, giving $368,429,712. It is also the largest overall supplier of financial support for the Palestinians.

Likevel oppfører palestinerne seg som om det er de som sitter med jokeren i fredsforhandlingene.

Nekter å møte amerikanerne

De siste årene har palestinske selvstyremyndigheter flere ganger nektet å møte Israel til direkte forhandlinger uten forhåndsbetingelser.

Etter at USAs anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad 6. desember har palestinske myndigheter også nektet å møte amerikanske utsendinger.

Palestinernes president Mahmoud Abbas sa Jerusalem-kunngjøringen innebærer at Trump har mistet all troverdighet som fredsmekler i Midtøsten og kalte beslutningen «en erklæring om å trekke seg fra rollen USA har spilt i fredsprosessen».

Klar melding i FN

FN-ambassadør Nikki Haley kom tidligere tirsdag med et slags forvarsel da hun sa i et møte i Sikkerhetsrådet at Trump ikke ønsker å bidra med mer penger «før palestinerne er villige til å sette seg ved forhandlingsbordet».

– Vi er fortsatt veldig interessert i å ha en fredsprosess. Ingenting er endret der. Nå må palestinerne vise at de er villige til å komme tilbake til forhandlingsbordet. Per i dag kommer de ikke til bordet, men de ber om bistand. Vi kommer ikke til å gi dem det. Vi skal sørge for at de kommer til forhandlingsbordet, sa Haley.

 

Trump threatens to cut off US aid to Palestinians over Jerusalem dispute

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂