Noen ganger sier bilder mer enn ord. Mogherinis omfavnelse av Abbas sier det meste. Foto: Yves Herman/Reuters/Scanpix

Mike Pence er i Israel og sier ambassaden vil være flyttet til Jerusalem innen utgangen av 2019. Pence er den første amerikanske visepresidenten som taler i Knesset.

EU ser ut til å ville kompensere for USAs anerkjennelse ved å lene seg mer mot palestinerne.

Mahmoud Abbas er i Brussel samtidig som Pence er i Jerusalem. Det gir en merkelig konstellasjon: EU er pro-palestinsk, USA pro-israelsk.

Abbas ber EU om å anerkjenne staten Palestina. Det er for drøyt for EU, men Mogherini tøyer seg så langt hun kan:

Mogherini, in what appeared to be a veiled reference to U.S. President Donald Trump’s recognition of Jerusalem as capital of Israel, called on those involved in the process to speak and act “wisely”, with a sense of responsibility.

Abbas made no reference to Trump’s move on Jerusalem or to comments on the issue made on Monday in Jerusalem by U.S. Vice President Mike Pence. Reuters

European High Representative for Foreign Affairs Federica Mogherini welcomes Palestinian President Mahmoud Abbas in Brussels, Belgium, January 22, 2018. REUTERS/Yves Herman

Mogherini tilbyr en assosieringsavtale og understreker at EU har investert store summer i en fremtidig palestinsk stat. EU er på kollisjonskurs med USAs politikk.

EUs medlemsland kommer ikke til å anerkjenne staten Palestina nå, men vurderer å åpne formelle forhandlinger om en assosieringsavtale som plaster på såret.
Palestinas president Mahmoud Abbas var spesielt invitert lunsjgjest da utenriksministrene i EU møttes i Brussel mandag.

Besøket ble satt opp etter et tilsvarende møte mellom EUs utenriksministre og Israels statsminister Benjamin Netanyahu i desember, bare dager etter at USAs president Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. (….)

European High Representative for Foreign Affairs Federica Mogherini welcomes Palestinian President Mahmoud Abbas in Brussels, Belgium, January 22, 2018. REUTERS/Yves Herman

På vei inn til møtet kom Abbas med en klar oppfordring til EUs medlemsland om så raskt som mulig å gi offisiell anerkjennelse til staten Palestina. Ifølge Abbas står dette ikke i noen motstrid til målet om å få i gang igjen fredssamtalene.

– Det vil tvert imot oppmuntre det palestinske folk til å fortsette å håpe og vente på fred, sa Abbas.

Noen anerkjennelse er likevel ikke på trappene nå. Grunnen er at anerkjennelse er en suveren beslutning for hvert enkelt medlemsland. Så langt har bare 9 av de 28 medlemslandene anerkjent Palestina som stat.

Ønske om konkret resultat

Frankrikes ga i forkant av besøket uttrykk for bekymring for at Abbas skulle reise tomhendt hjem igjen.

Franske diplomater tok derfor til orde for å blåse støvet av et lite kjent punkt i handlingsplanen som EU har inngått med den palestinske selvstyremyndigheten. I handlingsplanen heter det at EU «så snart som mulig» skal åpne formelle forhandlinger med palestinerne om en full assosieringsavtale.

Et løfte om å åpne slike forhandlinger vil ifølge franskmennene være et konkret resultat for Abbas.

Forberedende stadium

Andre medlemsland, deriblant Storbritannia, har vært mer nølende til ideen, og det franske initiativet kommer i en periode der EU har strevd med å få medlemslandene til å snakke med én stemme om konflikten i Midtøsten.

EU har så langt ikke vedtatt noe mandat for formelle forhandlinger med palestinerne. EU-kilder understreker at eventuelle forhandlinger uansett kun vil være forberedende.

– Selve avtalen kan ikke undertegnes og tre i kraft før det faktisk fins en palestinsk stat, forklarer en høytstående EU-tjenestemann.

Kosovo har avtale

EU har i dag assosieringsavtaler med en rekke land, inkludert Israel. Avtalene er et rammeverk for tettere politisk og økonomisk samarbeid med EU.

Også Kosovo har en assosieringsavtale med EU, selv om fem medlemsland fortsatt ikke har anerkjent Kosovo som selvstendig stat.

Kravet fra EU om at staten Palestina må være en realitet før en assosieringsavtale kan tre i kraft, er derfor ikke ensbetydende med anerkjennelse fra samtlige EU-land.

Økonomiske bidrag

EUs utenrikssjef Federica Mogherini påpeker at EU også er en stor økonomisk bidragsyter i de palestinske områdene, og at EU har investert store summer i byggingen av en framtidig palestinsk stat.

– Jeg vil forsikre palestinerne og president Abbas om vår fortsatte støtte, inkludert økonomisk, sa Mogherini da hun tok imot Abbas.

EU vil undersøke hvilke muligheter som fins for å styrke støtten ytterligere, sa hun.