Sakset/Fra hofta

Elevene møter frem til første skoledag på den UNRWA-drevne el-Wehdat-skolen i Amman 2 september.  Begeistringen for palestinernes sak har kjølnet i takt med at Europa/Vesten sliter med å integrere muslimer. Det kan heller ikke unngå oppmerksomhet at forekomsten av slør er stor. Foto: Mohammad Hamed/Reuters/Scanpix

Trump-administrasjonens beslutning om å innstille all støtte til palestinernes flyktningorganisasjon, UNRWA, markerer nok et skritt på veien not en full omlegging av amerikansk politikk vis-a-vis palestinere og Israel.

Ikke bare kutter USA all støtte. USA tar samtidig et oppgjør med UNRWAs klassifisering av alle etterkommere av palestinerne fra 1948 som «flyktninger». Det er ingen annen gruppe i verden hvor flyktningstatus har gått i arv. Palestinerne er et særtilfelle. De har vært hevet over kritikk. Ingen annen gruppe har fått så mye penger.

Nå er spillet ute. Det hjelper ikke å true med terror.

UNRWA’s spokesman in the Hamas-run Gaza Strip, Adnan Abu Hasna, said Saturday night that he feared the US defunding of UNRWA would lead to increased terrorism. If UNRWA’s network in Gaza now collapses, he said, “what will happen if there are 300,000 school students in the streets of Gaza.” There would, he said, be “more negative energy — that’s a security danger not only for Gaza… but also for Israel. It won’t help peace; it’s a gift to terror.”

UNRWA har vokst sammenn med Hamas-styret på Gaza og PA-styret på Vestbredden. Hvorfor skal USA finansiere en organisasjon som motarbeider israelske og amerikanske interesser? USA har øst ut penger i årtier. Nå er det stopp.

USA sier det er klar over at det vil ramme særlig palestinske barn og helsetilbudet. Men nå må andre stater overta og det må finnes løsninger som gjør at palestinerne integreres i samfunnene de lever i.

The US will now work together with other international groups to find a better model to assist the Palestinians, the statement said.

The US supplies nearly 30 percent of the total UNRWA budget, which provides health care, education, and social services to Palestinians in the West Bank, Gaza Strip, Jordan, Syria, and Lebanon.

The US donated $355 million to the agency in 2016 and was set to make a similar contribution this year. In January the Trump administration released $60 million in funds but withheld a further $65 million it had been due to provide.

Emiratene, Qatar og Saudi-Arabia har hostet opp 200 millioner dollar. Men det er ikke bare et spørsmål om penger, men vel så mye om organisering.

Tyskland sier det vil gå sterkere inn. Norge har gitt lignende signaler. Men hvordan vil EU-landene stille seg til USAs politiske kursomlegging? Vil de støtte PA-styrets «sette-seg-på-bakbena»-politikk? I så tilfelle risikerer de å bli en bremsekloss for en utvikling som kan lede til fred, men det vil være en helt annen fredsløsning enn det PA-ledelsen ser for seg.

Den er blitt ødelagt av den stadige strømmen av penger utenfra og har ikke behøvd å rydde opp. Korrupsjonen har fått bre seg.

Right of return

Omleggingen er ikke noe Trump har «funnet på». Det er resultat av en lang utvikling hvor amerikanske intitiativ har stått i stampe. Ingen president har klart å få til noe siden Camp David.

Mike Pompeo og ikke minst FN-ambassadør Nikki Haley står bak linjeskiftet: UNRWA opererer med fem millioner palestinske flyktninger. USA sier det er bare en tidel. Avgjørelsen er ikke formelt tatt, men mye tyder på at USA kommer til å innta samme posisjon som Israel: Kansellere right of return.

Haley suggested the Trump administration would consider an official rejection of the Palestinian demand that all refugees who were displaced between 1947 and 1948 — as well as all of their descendants — be allowed to return to modern-day Israel following a final peace accord.

Last weekend, a Hadashot TV report said the US will announce a policy that, “from its point of view, essentially cancels the ‘right of return.’” It said the US in early September will produce a report that says there are actually only some half-a-million Palestinians who should be legitimately considered refugees, and makes plain that it rejects the UN designation under which the millions of descendants of those displaced between 1947 and 1948 are also considered Palestinian refugees.

Hvis vedtaket går gjennom vil Trump på halvannet år ha gjort mer radikale endringer enn tre foregående presidenter: Det begynte med at han flyttet ambassaden til Jerusalem, Han lovte å gjøre det under valgkampen, men det har andre kandidater også gjort. Trump leverer. Han skjærer gjennom. Det er noe også arabiske ledere har sans for.

Hvordan kommer Vest-Europa til å stille seg? Skal de gå i spissen for en avvisningsfront på vegne av 30 millioner europeiske muslimer? Det er ikke utenkelig.

 

After defunding UNRWA, US said seeking to limit others’ aid to it, then close it

 

 

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.