Palestinsk bonde i landsbyen Al-Jiftlik ved Jeriko i Israelsk-oppkuperte Vestbredden. Foto: Mussa Qawasma / Reuters / Scanpix

Palestinere i Jordandalen kan bli boende i enklaver uten israelsk statsborgerskap etter annekteringen, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Den palestinske befolkningen i Jordandalen vil dermed fortsatt ha status som palestinske borgere. I tillegg vil byen Jeriko forbli palestinsk.

– Det vil forbli en palestinsk enklave og det er ikke annektering av Jeriko. Det vil bli en eller to palestinske klynger, og man trenger ikke underlegge dem israelsk suverenitet. Men israelsk kontroll over sikkerheten vil også gjelde disse stedene, sier Netanyahu i et intervju med den israelske avisen Israel Hayom.

Før juli

Netanyahu har tidligere sagt at annekteringen av Jordandalen og de israelske bosetningene på den okkuperte Vestbredden starter 1. juli.

Annektering vil innebære at palestinske områder vil bli del av Israel og underlagt israelsk suverenitet.

Annekteringen kommer i kjølvannet av den såkalte fredsplanen for Israel og Palestina USAs president Donald Trump la fram i januar.

Palestinerne har ikke godtatt planen, som i stor grad også er avvist av verdenssamfunnet.

Bosetninger

Israel okkuperte Jordandalen og resten av Vestbredden, samt Gazastripen i 1967. Nærmere 800.000 israelske bosettere bor i dag i nærmere 240 bosetninger og såkalte utposter på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Som et resultat av Oslo-avtalen i 1993, fikk palestinerne politisk og sikkerhetsmessig kontroll over 18 prosent av Vestbredden, men israelske styrker opererer likevel jevnlig i disse områdene og bestemmer hvem som slipper inn og ut.

Militær kontroll

På 22 prosent av Vestbredden deler de palestinske selvstyremyndighetene og Israel sikkerhetsansvaret, mens Israel har full militær kontroll i det resterende området.

Israel kontrollerer også i stor grad vannressursene og infrastrukturen.

I 2005 trakk Israel sine styrker ut av Gazastripen og avviklet bosetningene som var etablert der. Området har siden vært beleiret, og Israel kontrollerer fortsatt luftrommet og kysten utenfor.

Ikke bundet av avtaler

Som en følge av Trumps-plan og Netanyahus varslede annektering av Jordandalen og bosetningene, har palestinernes president Mahmoud Abbas gjort det klart at de ikke lenger ser seg bundet av avtaler inngått med Israel og USA.

Nabolandet Jordan har advart om at en gjennomføring av Israels annektering kan føre til «massiv konflikt». Jordan er sammen med Egypt eneste arabiske land som offisielt har sluttet fred med Israel.

(©NTB)

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:

200,00 NOK – månedlig
100,00 NOK – månedlig
300,00 NOK – månedlig
500,00 NOK – månedlig
1 000,00 NOK – månedlig

 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.