Mahmoud Abbas under et møte i Geneve. Foto: Pierre Albouy/Reuters/Scanpix

Leder av det palestinske selvstyret, Mahmoud Abbas, erklærte tirsdag at hans administrasjon bryter alle avtaler med Israel, også sikkerhetsmessige. Han sa Israel må ta over ansvaret for sivilbefolkningen.

Men Abbas sa ikke eksplisitt at han vil oppløse selvstyret. I så fall vil titusener av offentlige ansatte miste jobben.

Erklæringen er en reaksjon på tiltredelsen til den nye israelske samlingsregjeringen mandag. Annektering av Vestbredden inngår som en del av regjeringsplattformen. Likud og Blå og hvit, dvs Arbeiderpartiet, er enige om annektering. Men USA har hatt visse innsigelser, ikke i prinsippet, men til prosessen fremover.

And on his promise to annex settlements and the Jordan Valley with US approval, he said Israel’s law should be extended over West Bank land: “These regions are the cradle of the Jewish people. It is time to extend Israel’s law over them. This step won’t bring us further away from peace, it will get us closer. The truth is, and everyone knows it, that the hundreds of thousands of settlers in Judea and Samaria will always stay put in any future deal.”

Abbas har flere ganger truet med å bryte forbindelsen. Da Trump flyttet ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem og godkjente annekteringen av Golan, truet Abbas med brudd og opprør. Da Trump la frem århundrets fredsplan på nyåret, truet han også. Det samme gjorde flere arabiske ledere.

Men ingenting skjedde.

Avtalene mellom Israel og palestinerne bygger på Oslo-avtalen II, som ble undertegnet i 1995. Partene skulle fremforhandle en fredsavtale om palestinernes endelige status. Men det har ikke vært forhandlinger på flere år. I stedet har palestinerne gått til FN-organisasjoner og søkt medlemskap og FN har tatt imot dem med åpne armer.

Når Den internasjonale straffedomstolen mobiliseres mot Israel, er begeret fullt for Israel.

The Israeli-Palestinian Interim Agreement, signed in Washington in 1995, sought to put into practice the first Oslo peace deal agreed two years earlier. Sometimes called Oslo II, the interim agreement set out the scope of Palestinian autonomy in the West Bank and Gaza. The interim pact was only supposed to last five years while a permanent agreement was finalized but it has tacitly been rolled over for more than two decades.

 

 

Abbas: PA no longer bound by accords with Israel and US, including on security

 

 

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.