Nytt

Bibi Netanyahu tror at USA vil være med på at Israel annekterer bosetningene på Vestbredden og Jordan-dalen, slik den amerikanske planen Trump presenterte, la opp til. Arbeiderpartiet er med på anneksjonen slik at det. blir en samlet nasjonal beslutning.

Netanyahu sa dette i en videotale til en kristen forening i Europa søndag.

Netanyahu, in announcing a deal with his centrist rival Benny Gantz last week to form a unity government, set July 1 for the start of cabinet discussions on extending Israeli sovereignty to Jewish settlements in the West Bank and annexing outright the area’s Jordan Valley.

Such a move would need to be agreed with Washington, according to the Netanyahu-Gantz agreement.

In a video address on Sunday to a pro-Israeli Christian group in Europe, Netanyahu described a U.S. peace proposal announced by President Donald Trump in January as a promise to recognise Israel’s authority over West Bank settlement land.

Utenriksminister Mike Pompeo sa onsdag at USA lar det være opp til Israel å bestemme om det vil annektere bosettingene. Palestinerne tar dette ille opp og sier det betyr slutten på drømmen om en palestinsk stat. EU og islamske stater snakker om «okkupasjon» og folkerett. Men Israel hevder at det er tunge sikkerhetsmessige grunner til annekteringen, og at Vestbredden var et ingenmannsland, i tillegg til at det er gammelt jødisk territorium.

 

Netanyahu ‘confident’ U.S. will allow West Bank annexation in two months