En del av den israelske regjeringen som støtter bosetterne ønsker å svare på terrorangrepene med å øke bosetningene på Vestbredden. Det sier statsminister Benjamin Netanyahu nei til, siden ryktene vil ha det til at USA har stilt ultimatum: Hvis Israel utvider kommer USA ikke til å bruke veto mot en fransk resolusjon i Sikkerhetsrådet som erklærer bosetningene for ulovlige.

At a meeting of Israel’s security cabinet on Monday, Prime Minister Benjamin Netanyahu rejected calls by senior ministers for construction in Jewish settlements in the West Bank in response to an increase in Palestinian terrorism.

According to Channel 2, Netanyahu refusal to authorize new construction was due to a purported Obama administration warning that the US wouldn’t necessarily veto a French-sponsored resolution at the United Nations Security Council.

The US has thus far been a staunch supporter of Israel at the UN, protecting it from condemnation in the 15-member council by using its veto power as a permanent member.

“We will not endanger our international support for some construction tender or for expanding construction in Itamar,” a senior source was quoted as saying.

Netanyahu reportedly told ministers from the pro-settlement Jewish Home party that new construction in the West Bank was liable to endanger Israeli settlers even more and complicate the situation between Israelis and Palestinians.

Netanyahu opererer under krysspress, fra bosetterlobbyen på den ene siden og propalestinske europeere på den andre. Hvis USA truer med ikke å beskytte Israel med sitt veto, kan mye skje.

At Frankrike opererer som PA-styrets forlengede arm, i en tid der PA-styret ikke fordømmer angrep på sivile jøder, sier mye om hvilken rolle Europa ser for seg i en fremtid der hensynet til muslimer spiller en stadig større rolle.

 

US denies ultimatum over West Bank settlementsMedia reports claim Washington may not veto UN resolution on settlements if Israel ups construction after terror wave