Bibi Netanyahu og Benny Gantz varsler at den nye samlingsregjeringen vil annektere bosettinger på Vestbredden så fort som mulig, dvs i løpet av sommeren.

EUs utenriksansvarlige Joseph Borrell advarte Israel, fordi et slikt skritt kan ødelegge for en fremtidig palestinsk stat.

Borrell said the 27-member bloc does not recognize Israeli sovereignty over the territory and that it will “continue to closely monitor the situation and its broader implications, and will act accordingly.”

Men Borrell fikk ikke alle medlemsland med på kunngjøringen, noe Israel pekte på. Derfor kunne ikke Borrell snakke på vegne av hele unionen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide liker heller ikke planene.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier Norge vil arbeide for å få israelerne og palestinerne tilbake til forhandlingsbordet, og tydeliggjør at en annektering vil gjøre det vanskelig å forhandle fram en tostatsløsning.

– For at en tostatsløsning skal være bærekraftig, må den være i tråd med folkeretten. Jeg har tidligere advart mot å ta ensidige skritt. Enhver tilegnelse av landområder ved bruk av makt er uakseptabel og i strid med folkeretten, sier hun. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.