Begravelse av drept palestiner i Khan Younis 14 mai. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/Scanpix

Den norske regjering var ikke til stede under åpningen av den amerikanske ambassaden i Jerusalem mandag. Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide kritiserer Israels voldsbruk på grensen mot Gaza.

 

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter, sier Søreide.

– Jeg er svært bekymret for den voldsspiralen vi nå er vitne til på grensen mellom Israel og Gaza. Jeg vil på det sterkeste oppfordre politiske ledere på begges sider til å roe situasjonen, og til å vise tilbakeholdenhet for å unngå ytterligere eskalering og tap av flere liv, sier Eriksen Søreide. (NTB)

Også FN fordømmer voldsbruken:

FNs generalsekretær António Guterres sier han er svært bekymret over det høye antallet palestinere som ble drept av israelske soldater på Gazastripen mandag.

– Det som skjer nå, viser at det er et stort behov for en politisk løsning på konflikten mellom israelere og palestinere, sier Guterres.

– Det finnes ingen plan B, et alternativ til en tostatsløsning der israelere og palestinere kan leve i fred, med gjensidig sikkerhet og med fullt samarbeid med verdenssamfunnet, sier han.

Minst 43 palestinere ble drept og om lag 1.700 såret da israelske soldater skjøt mot palestinere som mandag protesterte langs grensegjerdet mellom Israel og Gazastripen i protest mot at USA har flyttet sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. (NTB)