Det palestinske selvstyret ved president Mahmoud Abbas har spilt nesten alle sine kort. Det siste er «FN» og «folkeretten», men uten medspillere blir dette tomme ord, og med Trump er det game over for FN-kortet. Foto: Pierre Albouy/Reuters/Scanpix

FNs Menneskerettsråd har fått laget en liste over alle firmaer som har business med jødiske bosetninger på Vestbredden. Det viser seg å være 112 i tallet, de fleste israelske. FN vil at de skal henges ut, men åpning for forbedringer, dvs at de kutter forbindelsen med bosetningene.

Dette minner sterkt om den boikotten som Den arabiske liga i sin tid håndhevet. Den som handlet med Israel ble oppsagt av islamske land. Den boikotten har gått i oppløsning. Israel er en teknologisk supermakt og det skal godt gjøres ikke å handle med israelske selskaper.

Men FN har overtatt rollen som boikottinstans.

Most of the 112 companies on the list are Israeli, including all major banks, state-owned transportation companies Egged and Israel Railways Corporation, and telecommunications giants Bezeq, HOT and Cellcom. It also lists medium-size companies such as restaurant chain Café Café and Angel bakeries.

The blacklist also names a handful of international enterprises, such as Motorola, Airbnb, Trip Advisor, Expedia and General Mills (all from the US), Alstom (from France) and Greenkote (from the UK).

NTB gjør mye ut av boikotten og bruke ordet «okkupasjon» og «folkerett» i annenhver setning. Det høres ut som om dette er entydige og uomtvistelige begrep. Men det er de ikke.

Ut fra folkeretten kan det bestrides om bosetningene er ulovlige. Derfor vil de høyst sannsynlig bli annektert av Israel, men gjerne på et noe senere tidspunkt. Det har vært en viss uptick i antall terrorangrep sist uke. Men langt fra de massive demonstrasjonene det palestinske selvstyret så for seg. Fakutm er at palestinerne er trette. Trette av «situasjonen» og alltid å satse på feil hest.

FN har for lengst tatt steget over i den anti-israelske leiren. Dette er nok et tegn på at FN gjør seg selv irrelevant.

NTB utelater at opposisjonsleder Benny Gantz reagerer like negativt på svartelisten som Bibi Netanyahu.

De facto opposition leader Benny Gantz, who heads the Blue and White party, also decried the database. “This is a dark day for human rights. The UN Human Rights Council has lost touch with reality,” he said.

Faktum er at tiden har løpt fra palestinerne. De lot sjansen til en tostatsløsning gå fra seg da Yasser Arafat i 11. time forkastet tilbudet som han fikk i Taba i Egypt av Ehud Barak: Arafat insisterte på right of return, vel vitende om at Israel aldri kan gå med på det.

Det gikk opp for israelerne at Arafat ikke var ute etter noe kompromiss. Han førte krig med de midler han til enhver tid hadde til rådighet. Derfor har ikke palestinerne kommet videre.

FN har gjort seg selv til et våpen for islamske stater.

– Jeg er bevisst på at denne saken har vært, og fortsatt kommer til å være, høyst omstridt, sier FNs menneskerettighetssjef Michelle Bachelet.

Hun legger til at rapporten har vært gjenstand for en «omfattende og sirlig gjennomgang». Arbeidet med lista har vært en kompleks prosess med «diskusjoner med stater, tenketanker, akademikere og selskapene selv», ifølge Bachelet.

I tillegg kommer:

FN understreker at det ikke dreier seg om en «juridisk eller kvasi-juridisk» prosess, og rapporten får ingen konkrete konsekvenser for de navngitte selskapene.

Så hvorfor ble listen laget og offentliggjort?

Den er et våpen i hendene på Israels fiender. Dem er det mange av i FN. Men verdensorganisasjonen synes å bli stadig mer irrelevant.

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂