Kommentar

Israels forssvarsjef sier at Israel godt kan trekke seg ut av Golan-høydene for å oppnå fred med Syria, det utgjør ingen trussel mot Israel.

Det er første gang noe slikt sies fra israelsk hold, og det attpåtil av forsvarssjefen.

Lt. Gen. Moshe Yaalon, the army chief of staff, broke with Israel’s traditional position in an interview published today with the newspaper Yediot Aharonot, saying: «From the point of view of military requirements, we could reach an agreement with Syria by giving up the Golan Heights. The army could defend Israel’s borders wherever they are.»

Israel har hele tiden hevdet at det måtte inneha visse stillinger for ikke å legge israelske byer åpne for syriske raketter og artilleri. Syria på sin side har insistert på full tilbaketrekning.

At også Golan ikke lenger er båndlagt åpner nye muligheter for fredsforhandlinger.

Minst like betydningsfullt er uttalelsene visestatsminister Ehud Olmert kom med igår. Han sa Israel vil bli tvunget til å trekke seg ut av en rekke bosettinger på Vestbredden. Dette er nye toner. Hittil har linjen vært at Gaza skal rømmes, men på Vestbredden forlater man bare fire bosettinger.

Nå sier Olmert at Israel må rømme langt flere for å få fred med palestinerne. Det forlanger det internasjonale samfunn. Også USA, Israels eneste venn, gjør det, sa Olmert.

Likudspartiets slagord har vært: -Ikke en tomme!

Det er en stor endring på gang. Olmert sa det var nødvendig av en grunn: for å redde det israelske demokratiet. Ellers vil palestinerne utgjøre flertallet om noen få tiår, og jødene må velge mellom demokrati og en jødisk stat. Det er kjent som det demografiske argumentet, og Sharon og Olmert har tatt konsekvensen av det.

Visiting Israeli settlements in the northern West Bank on Thursday, Mr. Olmert told residents that the evacuation of four settlements is «critical to reducing friction with the international community, and we will have to evacuate more settlements for this reason.»

There was no justice in it, he said, but it had to be done to preserve Israel as a democratic Jewish state. «The United States is virtually our only friend,» he said. «But even the U.S. supports retreat to almost the 1967 borders.»

Mr. Olmert has made similar comments as far back as last December, when he spoke of the withdrawal of «tens of thousands» of Israeli settlers. Currently, there are some 245,000 settlers in the occupied territories, including some 8,000 in Gaza — and an additional 200,000 if Israelis who moved into East Jerusalem after the 1967 war are included.

Sharon likte ikke Olmerts uttalelser, fordi de bidrar til å piske opp stemningen mot ham. Men han er neppe uenig i innold.

Til alle som har beklaget at det ikke har vært noen bevegelse i fredsforhandlingene: Det skjer nå mye både blant israelere og palestinere: Arafats grep om makten glipper, og folk vil ha reformer. Sharons plan går tydeligvis lenger enn det som er sagt.

Bakken beveger seg.

Mest lest

Les også