Kommentar

hamas-gutt.jpg

Odd Karsten Tveit snakket idag om at palestinerne ville døpe om gatene i de evakuerte bosettingene, og oppkalle dem etter palestinske helter som Arafat og Ahmed Yassin, «Hamas’ åndelige leder». Det var ikke den minste ironi eller skepsis i stemmen hans.

Hamas trommet sammen til møte i Gaza mandag kveld. 40.000 møtte opp for å feire seieren. Hamas-leder Ismail Haniyah lovet at kampen vil fortsette, og neste mål er Vestbredden, Jerusalem og til slutt hele Israel. De sier det rett ut. Ingen kan være i tvil.

Haniyah said that Hamas, bent on Israel’s destruction, would refuse to lay down arms after the pullout.
«Our arms are not up to any discussion,» Haniyah said, and on a large screen activists displayed footage of gunmen making explosives they had used to attack the Gaza settlements.
«Arms of resistance have liberated the land and will continue the march of liberation. We will not let Israel isolate Gaza from the rest of the land,» the Hamas leader said. «The truth is that resistance won victory.»
Some in the crowd chanted slogans in Hebrew, saying: When there are attacks everywhere, the soldiers grow afraid.
«Gaza will be the first brick in the building of the Palestinian state with Jerusalem as its capital,» Haniyah said.
Hamas would agree to a «transitional liberation» of Gaza and the West Bank but would not abandon its claims to all of British mandatory Palestine, including Israel, Haniyah said.(reuters)

Her er det ikke rom for kompromiss, og den ytterste vold er tillatt, også mot sivile. Men de får likevel ikke stemplet terrorister, fordi «en manns frihetskjemper er en annens terrorist», som det heter.

Men i tilfellet de jødiske aktivistene på Gaza-stripen var man ikke i tvil i NRK. Sidsel Wold og Dagsnytt kalte dem flere ganger for høyreekstremister. Hvor har de dette fra? Er det fordi noen var bevisstløse nok til å kalle Sharon og politiet for nazister? Det er samme tankeløshet som har preget blitzere og andre i kongeriket Norge. Eller skyldes det et ønske om å stemple jøder med swastika-stemplet, den ultimate fordømmelse/fornedrelse? Høyrekestreme er i vanlig språkbruk et annet ord for nynazister.

Jeg leser skildringen av ungdommene som nå samles i bosettingene på Vestbredden, som står for tur. De forskanser seg, og forbereder seg på nye slag som de vet de vil tape. Men her er ingen våpen. Slagordene som er malt på veggene, lyder: «Sharon er en forræder». «Jøder skal ikke kaste ut jøder». Hvor er høyreekstremismen i dette?

Hvis dette er ekstremisme, hva skal man da kalle Hamas-folkene i Gaza?

foto: (reuters/peter andrews)