Åpen antisemittisme fortsetter å øke i omfang i Sverige, og i løpet av helgen ble det holdt flere pro-palestinske demonstrasjoner. Lørdag samlet demonstranter seg utenfor synagogen i Malmö. Den jødiske menigheten i Malmö, som nylig ble tvunget til å avlyse sin 120-årsfeiring på grunn av trusselbildet, hørte demonstrantene rope anti-israelske og antisemittiske slagord, og de så en rekke israelske flagg bli satt i brann.

Aron Verständig, leder av det jødiske sentralrådet i Sverige, filmet lørdagens demonstrasjon og skriver på X:


Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) er leder av kommunestyret i Malmö. Hun har ikke fordømt hverken demonstrasjonene mot jøder eller terrorangrepene fra Hamas 7. oktober. I stedet la hun ut et innlegg på Facebook med en ordlyd som unngikk å nevne jøder og handlet om å «fremme dialog og forståelse mellom innbyggerne i Malmö». Hun skrev også at «hvis noen feirer eller forherliger drapet på uskyldige sivile, er det forkastelig».

I 2013 etterfulgte hun Ilmar Reepalu (S), som ble kjent for åpent antisemittiske uttalelser. Under Reepalus tid ved makten i Malmö økte antallet angrep mot jøder, mens Reepalu benektet at jøder var ofre for kriminalitet og i stedet oppfordret byens jøder til å ta avstand fra staten Israel. Han sa videre at det var «en jødisk lobby» og at det ikke var byens sak at jøder følte seg tvunget til å forlate Malmö på grunn av trusselen.

Søndag marsjerte pro-palestinske demonstranter gjennom Stockholm. Rundt tusen mennesker, hovedsakelig av opprinnelse fra Midtøsten, krevde blant annet en «intifada» mot Israel og jøder. Under talene ble det fremsatt anklager om drap på barn, og folkemengden ropte «From the river to the sea, Palestine will be free». Slagordet har som mål å «frigjøre» Palestina «fra elven (Jordan-elven) til havet (Middelhavet)» – noe som betyr at staten Israel og dens jødiske befolkning i så fall vil bli fullstendig utslettet.

Skjermdump Facebook

Et innslag i demonstrasjonen utenfor Riksdagen var en jente som fra en rosa talerstol leste en tale om hva hun ville gjort hvis hun var Sveriges statsminister. Jenta forklarte da at hun ville sende mer penger til Gaza for at barna der skulle få gode skoler og sykehus «som ikke blir bombet».

Demonstrasjonen ble avsluttet med allsang til den nyskrevne sangen «Länge leve Palestina och krossa sionismen»:

«Och vi har kastat stenar på, soldater och poliser.
Och vi har skjutit raketer, mot våra fiender.
Och hela världen känner till vår kamp.

Leve, leve, leve Palestina. Leve, leve, leve Palestina.
Leve Palestina och krossa sionismen!
Leve Palestina och krossa sionismen!»

Da demonstrasjonen ble avsluttet utenfor Riksdagshuset, samlet demonstranter seg i stedet på Sergels torg i Stockholm sentrum. Der ble et israelsk flagg brent, og folkemengden fortsatte å synge «knus sionismen!» og at Israel er «slaktere av små barn» og «mordere».

I løpet av uken har det også blitt rapportert at det er skrevet antisemittiske slagord på vegger i byer rundt om i Sverige.

Bilde fra Göteborg. Skjermdump Facebook

Demonstrasjonene i Malmö og Stockholm hadde fått tillatelse fra politiet. Ifølge Polismyndigheten er det ikke gjort politianmeldelser etter helgens demonstrasjoner.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.