Ali Al-Faraj var lørdag på vei til den pro-palestinske demonstrasjonen i Oslo. På T-banestasjonen ved Furuset oppdaget han en tagging som hadde en skremmende tekst.

Han tok bildet av taggingen, som ble lagt ut på Instagram av en anonym bruker, skriver Avisa Oslo.

«Hitler started it. We finished it», stod det tagget på veggen.

Et annet sted på stasjonen var det tagget «Hamas One Struggle».

I sosiale medier er det folk som støtter utsagnet. En kommentar under bildet på Instagram lyder slik:

«We will finish it once and for all».

Men noen reagerer sterkt, blant annet seniorforsker Vibeke Moe ved HL-senteret. Hun forteller om oppsiktsvekkende tendenser i byen.

– Dette er tydelig antisemittisme. Jeg tolker det som at Hitler påbegynte folkemordet på jødene, og at de skal avslutte det, sier hun.

Dette er ikke første gangen Moe har sett denne typen tagging i Oslo, som hun anser som en ren oppfordring til vold mot jøder. Samtidig skaper slike hendelser frykt blant jøder i Norge.

– Jeg tror det er egnet til å gjøre jøder svært redde. Det skaper et inntrykk av at det som skjer i Gaza ikke bare skyldes israelsk politikk, men at det er jøder som er motstanderne, i Norge og generelt.

Moe hevder deretter at demonstrasjonen i Oslo var fredelig. Men også der var det tusenvis av pro-palestinere som oppfordret til folkemord av jødene, skriver Med Israel For Fred.

I helgen var det en stor pro-palestinsk markering i Oslo, hvor store folkemengder blant annet ropte «From the river to the sea, Palestine will be free».

Slagordet er en klar oppfordring til å utslette staten Israel, og er forbudt i Tyskland, men i Norge står tusenvis av pro-palestinere midt i Oslo og roper ut denne oppfordringen. Ikke alle jøder opplever dette som så veldig fredelig.

Forfallet i akademia minner om mellom­krigstiden

Al-Faraj sier han tok bilder av taggingen fordi han fant det kvalmende, men understreker at han mener det som skjer med palestinerne også er kvalmende.

– Akkurat det som ble skrevet, var ganske voldsomt. Jeg støtter palestinernes rett til å forvare seg selv med vold, men å trekke det til Hitlers tankegang var å dra det altfor langt. Kampen er mot okkupanter, ikke jøder.

Han sammenligner deretter det som skjer på Gaza med Holocaust.

– Det skjer det samme nå som under holocaust.

På sosiale medier er det flere pro-Palestina aktivister som påstår at det er Israel-venner som står bak taggingen.

 

 

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.