Den islamske fastemåneden ramadan overlapper i år med kristen påske og også jødisk påske, pesach. Det gjorde den også i fjor. Påske og ramadan i april 2022 var preget av voldelige opptøyer av muslimer i flere svenske byer, blant annet i Malmö. Etter steinkasting mot politiet og brenning av politibiler uttrykte muslimer i Sverige da bekymring for økt islamofobi.

Ramadan og påske i 2023 opplevde også at fem militante muslimer ble arrestert, mistenkt for å forberede terrorangrep i Sverige. Terrorplanene knyttes til koranbrenninger. De arresterte jihadistene skal ha tilknytning til Den islamske staten (IS).

I stadig mer muslimskdominerte Malmö er etniske svensker allerede et mindretall som rømmer fra byen. Innfødte svensker nærmer seg status som minoritet også i andre svenske byer som Stockholm og Göteborg. Dette setter sitt preg på atmosfæren i landet.

6. til 16. april avholdes International Food Festival 2023 i Malmö. Dette skjer under påskefeiringen og mens våren nærmer seg. Noen muslimer finner det likevel provoserende at svensker skal avholde matfestival i sitt eget land mens muslimer feirer ramadan.

Islamakademin er en sunni-islamsk forening i Malmö. I styret sitter blant annet Valley Ghanem, som også har ei fortid i Länsstyrelsen Skåne og Migrationsverket. Nylig publiserte hun et innlegg om matfristelser under muslimsk faste.

Ghanem understreker at Malmö ligger i front når det gjelder inkludering av sin store muslimske befolkning, men noen ganger mister hun pusten og innser at Sverige fortsatt har en lang vei å gå. «At Malmö by velger å holde den internasjonale matfestivalen midt i den muslimske fastemåneden ramadan kan ikke kalles annet enn tonedøvt», skriver hun.

Valley Ghanem har tidligere beklaget seg over såkalt islamofobi og hevder at islam ikke får stor nok plass i sentrum av Malmö. Hun klager også på at Sveriges tredje største by fremdeles har for mange personer med etnisk svenske navn som Erik eller Nina i bystyret.

Selv om Malmö har flertall av personer med innvandrerbakgrunn, kommer noen av disse også fra land som Thailand eller Kina. Muslimer utgjør en raskt voksende andel av byens befolkning, kanskje en tredel eller mer. Men byen har trolig ikke muslimsk flertall i 2023. Det har heller ikke Sverige som helhet.

Muslimer som Valley Ghanem mener åpenbart at når islamsk kultur kolliderer med de innfødtes kultur, skal hensynet til muslimer veie tyngst. Integrering betyr altså ikke at muslimske innvandrere skal tilpasse seg landets tradisjonelle kultur. Snarere er det landets innfødte befolkning som skal tilpasse seg islamsk kultur og integreres inn i denne.

Volden eskalerer time for time: Borgerkrigs­tilstander i Malmö

Opptøyene: Sveriges sjokkerende forsmak på fremtiden

Fem islamister arrestert for planlegging av terror i Sverige

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.