Sverige har gått fra å være et mulig mål blant flere andre vestlige land til å bli et prioritert mål for voldelige ekstremister. Flere aktører prøver nå å tjene på den opprørte stemningen rundt koranbrenninger.

Situasjonen «har nok aldri vært så ille», kommenterer Thom Thavenius, fungerende sikkerhetssjef i SVT med en bakgrunn som sjefsanalytiker i Säpo.

Det svenske terrortrusselnivået er blitt hevet fra 3 til 4, som innebærer antatt høy risiko for terrorhandlinger. I sentrum av den nye vurderingen står trusselen fra voldelige islamske miljøer. Flere jihadistiske organisasjoner har gått ut med oppfordringer til militante muslimer om å angripe og drepe svensker.

Ifølge Thavenius er det flere årsaker til at Sverige nå har havnet i deres fokus. En av dem er desinformasjonskampanjen mot de svenske sosialtjenestene.

«Aktører som beveger seg i islamistiske miljøer har opparbeidet en diskurs og en infrastruktur for å kunne drive og spre denne problemstillingen. Så har vi Sveriges NATO-søknad og effektmaksimeringen som koranbrenningene fikk med Tyrkias reaksjoner», sier han.

Thom Thavenius kommenterer at Sverige også et takknemlig individuelt mål for reaksjonene fra den muslimske verden.

«Det er ikke bare voldelige islamister som trekker frem Sverige. I det andre ringhjørnet har vi i grunnen vennligsinnede muslimske land som har et problem med koranbrenningene. Mellom disse to ytterpunktene er det et spekter av aktører som av ulike grunner fokuserer på det som skjer i Sverige akkurat nå».

Til SVT beskriver han Sveriges situasjon som unik.

«Når det har vært alvorlige situasjoner tidligere, i forbindelse med Muhammed-karikaturene for eksempel, var det fokus på de som publiserte bildene. Men nå er det en stor bredde i trusselbildet, og siden Sverige er i fokus er det en svært alvorlig situasjon».

Sikkerhetseksperten mener at man nå befinner seg i en av de mest alvorlige sikkerhetssituasjonene Sverige har hatt siden Säkerhetspolisen (Säpo) tok i bruk systemet med terrortrusselnivåer.

Det skal mye til før terrortrusselen endrer seg. «Jeg tror vi må leve med trusselbildet vi ser i overskuelig fremtid. Det vil bli en del av hverdagen vår,» konkluderer Thom Thavenius.

Angrep på svensk konsulat i Tyrkia etterforskes som terror

«Politimannen ble redd da han hørte at vi var svensker»

Fem islamister arrestert for planlegging av terror i Sverige

Svenske brytere skal ikke delta i VM, frykter islamsk terrorangrep

Syriske brødre ville sprenge fullsatt kirke i Sverige

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.