Tyrkias utenriksdepartement i Ankara tilkalte mandag en diplomat fra den nederlandske ambassaden som svar på en hendelse der Edwin Wagensveld, leder av nederlandske Pegida, rev opp en koran under en protest utenfor den tyrkiske ambassaden i Haag fredag kveld. Denne informasjonen kommer fra den tyrkiske offentlige kringkasteren TRT World, med henvisning til tyrkiske diplomatiske kilder.

Departementet kommuniserte sin misnøye til ministerrådgiveren i Nederland angående arrangementet. En dansk diplomat ble også tilkalt på grunn av hendelser vedrørende koranen i Danmark. «Det ble nok en gang understreket at Tyrkia fordømmer og protesterer mot disse handlingene på det sterkeste», sier kildene.

Ved flere anledninger har Tyrkia gitt uttrykk for sin sterke misnøye med krenkelser av koranen i vestlige land. For eksempel uttrykte Ankara i juli indignasjon over en koranbrenning i Sverige.

De siste ukene har koranbrenninger i Danmark og Sverige skapt mye sinne blant muslimer internasjonalt, samt økte terrortusler mot Sverige. Den svenske sikkerhetstjenesten har hevet terrortrusselnivået i landet til det nest høyeste nivået. Ifølge svenske medier har trusselen økt delvis på grunn av koranbrenninger i landet og raseri i islamske land.

Nederlands justisminister Dilan Yeşilgöz, som selv er født i Ankara i Tyrkia, sa forrige uke at hun ikke ville bli overrasket om terrortrusselnivået i Nederland også stiger på grunn av slike demonstrasjoner. Hun «personlig synes å ødelegge eller brenne bøker er ganske primitivt og trist», men «det er tillatt i vårt land; du har den friheten». Ifølge statsråden er en høyere terrortrussel på grunn av visse handlinger et element man må ta hensyn til. «Disse komponentene er en del av et fritt demokrati».

Tyrkia har utstedt arrestordre på Rasmus Paludan

Tyrkia fordømmer «foraktelig angrep» på Koranen

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.