SVTs utenriksreporter Gilda Hamidi-Nia var på bakken i Bagdad under de omfattende demonstrasjonene mot koranbrenninger i Sverige. Dette var utfordrende på helt andre måter enn under tidligere utenlandsoppdrag.

«Politifolk ble nervøse over vår blotte eksistens», uttaler hun til SVT i Korrespondenterna Live.

I juli ble den svenske ambassaden i Iraks hovedstad, Bagdad, stormet. Flere demonstrasjoner fulgte.

«De brente et stort banner som viste en gris malt i det svenske flaggets farger», sier Gilda Hamidi-Nia.

I denne situasjonen ble SVTs gruppe sendt til stedet. De møtte politiet og militæret. Hamidi-Nia og fotografen ble da bedt om å ikke snakke svensk. «Vi snakket engelsk med hverandre».

Hun forteller at det vanligvis er en fordel å være svensk. «Nå var det motsatt. Til og med til det punktet hvor politifolk ble nervøse over vår blotte eksistens». Hun fortsetter: «Da han fikk vite at vi var svenske, ble han merkbart redd for at han ikke kunne garantere vår sikkerhet».

Midtøsten-korrespondent Samir Abu Eid kommenterer at han også har vært i situasjoner der folk har blitt opprørt når han fortalte at han er svensk. Etter at koranen brant utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm, var han i Sør-Tyrkia. «Vi møtte en mann, han var veldig opprørt og anklaget oss faktisk».

Tyrkia-korrespondent Tomas Thorén kjenner også igjen sinnet mot Sverige. Han forteller at det har vært en opphisset stemning i tyrkiske medier. «Men i de aller fleste tilfellene tror jeg at de jeg har møtt har klart å skille sitt sinne mot Sverige og ikke rettet det mot meg». Ved en anledning ble imidlertid en drosjesjåfør opprørt. «Til slutt måtte jeg faktisk avlyse taxituren fordi han ble så utrolig aggressiv».

Irak: Vil kutte diplomatiske bånd med Sverige ved nye koranbrenninger

Svensk venstresides svar på Iraks raseri: – Gi mer bistand

Svenske diplomater vil stoppe koranbrenninger, medlemmer av Sverigedemokraterna protesterer

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.