Jens Stoltenberg fordømmer koranbrenningen utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm. Han kaller det en skammelig handling og sier han deler muslimenes smerte. Stoltenberg uttaler seg dermed ikke bare spesifikt om koranbrenningen utenfor den tyrkiske ambassaden, men på generelt grunnlag.

– Jeg vet at brenningen av Koranen i Stockholm har skapt sterke reaksjoner i Tyrkia. Jeg forstår og deler denne smerten, sa Stoltenberg på en pressekonferanse med den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Çavusoglu torsdag.

– Jeg personlig ser på brenning av den hellige boken som en skammelig handling, la han til. (NTB)

Stoltenberg griper dermed inn i debatten i Vesten som har foregått helt siden karikaturstriden i 2005/06. Han stiller seg dermed blant dem som ønsker en restriktiv linje. Det kan skje ved henvisning til sikkerhetssituasjonen, slik Oslo-politiet gjorde, eller det kan skje i lovs form. Da vil blasfemiloven være gjeninnført.

I den nåværende situasjonen er det sikkerhetsargumentet som brukes. Det vet Tyrkia å utnytte. De ønsker seg løfter fra Sverige. Finland har et forbud mot brenning av hellige bøker.

Stoltenberg var torsdag i Tyrkia, både for å snakke om Nato-medlemskap og for å se på ødeleggelsene etter jordskjelvet.

Utenriksminister Mevlüt Çavusoglu sto ved Stoltenbergs side på pressekonferansen og sa at det de hittil har sett fra Sveriges side, ikke er nok til at Tyrkia vil slippe Sverige inn i Nato.

– Vi har ikke sett konkrete skritt ennå, sa han på pressekonferansen.

– Tyrkias bekymringer må tas på alvor, sa den tyrkiske utenriksministeren.

(…)

– Forpliktelsene som er nedfelt i trepartsavtalen, er viktige for oss. De siste provokasjonene, særlig i Sverige, har ikke hjulpet, sier Çavusoglu. (NTB)

Tyrkia har krevd kurdere utlevert fra Sverige, og noen av henvendelsene har Sverige avslått.

Det er ikke bare koranbrenningen, men også en symbolsk hengning av en Erdogan-dukke, etter mønster av opphengningen av diktatoren Benito Mussolini, som har provosert Ankara. Etter at de var blitt henrettet, ble Mussolini og hans elskerinne hengt opp ned på en bensinstasjon. Dét er en sammenligning Erdogan misliker like sterkt som Rasmus Paludans koranbrenning.

Spørsmålet er om Tyrkia vil forsøke å presse Sverige til å innføre et de facto forbud mot koranbrenning. Da vil Erdogan kunne innkassere en stor seier for den muslimske verden.

Det er noe underlig ved at Stoltenberg går langt i å innfri Erdogans ønske.

Hvis det skulle skje, vil Vesten ha bøyd seg for voldsmannens veto. Dvs. at man kan true Vesten til å underkaste seg.

 

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.