Irans Øverste leder, Ali Khamenei, sier Sverige er i krig med den islamske verden ved å tillate brenning av Koranen. Khamenei krever gjerningsmennene utlevert og sier det som venter dem er den strengeste straff. I henhold til islam er det døden.

I 1989 utstedte ayatollah Khomeini en fatwa mot Salman Rushdie, en befaling om at Rushdie måtte drepes, uansett hvor han befant seg. Nå sier Khamenei noe lignende om Sverige. Mener han da også at svensker er ansvarlige? Da kan det bli farlig for svensker både utenfor og innenfor Sverige.

I en serie innlegg på Twitter krever Khamenei at Sverige utleverer dem som sto bak torsdagens koranaksjon i Stockholm til det rettslige systemet i islamske land. Khamenei er Irans åndelige leder.

Han slår også fast at muslimske lærde er enige om at den som krenker Koranen, skal dømmes til den strengeste straff, og hevder videre at den svenske regjeringen har erklært krig mot den muslimske verden og «vekket vrede og fiendskap» i alle muslimske land.

Khamenei er ikke Irans åndelige leder. Han er den Øverste leder på alle områder fordi Iran er et teokrati.

Khamenei konkurrerer med både Erdogan og Mohamad bin Salman i Saudi-Arabia om å være troens beskytter. Presteregimet er fullt klar over at Sverige ikke er noe teokrati, men det passer å hisse opp muslimer over hele verden mot Sverige, akkurat som man gjør i Irak, Pakistan og Tyrkia.

Det kan bli farlig å være svenske.

Mahmood Amiry-Moghaddam som driver Iran Human Rights peker nettopp på Iran nå vil straffe svenske borgere med døden. Han håper at Sverige og EU står opp for ytringsfriheten.

 

Iran er shia. Det er en fare for at de to grenene av islam vil konkurrere om å være mest pliktoppfyllende, dvs hevngjerrige på vegne av Allah. Som kjent har mange måttet bøte med livet i Iran for langt mindre forseelser enn brenning av en Koran.

 

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.