Det har gått mer enn tre tiår siden den indisk-britiske forfatteren Salman Rushdie skrev The Satanic Verses, en skjønnlitterær bok der Rushdie spilte på den muslimske tradisjonen om at den såkalte profeten Muhammed lot seg forføre av djevelen da han inkluderte vers i Koranen som ga hedenske gudinner status som guddommelige. Derav tittelen The Satanic Verses. Mohammed skal senere ha trukket versene tilbake, og hevdet att han hadde skrevet dem for å prøve å innynde seg med innbyggerne i byen Mekka.

Rushdies bok skapte oppsikt i den muslimske verden, og i en radiosending på Radio Tehran 24. september 1989 avsa den daværende lederen av Iran, Ayatollah Khomeini, en dødsdom – fatwa – over forfatteren. Den som drepte Salman Rushdie ville bli belønnet med to millioner dollar.

Siden den gang har Rushdie levd under konstante drapstrusler og overlevd både attentatforsøk og å være på Al-Qaidas hitliste. Årene har kommet og gått, men det eneste som har endret seg er at prislappen på Rushdies hode er hevet til 3,3 millioner dollar.

Så kom 12. august 2022, og Salman Rushdie ble angrepet under en forelesning ved Chautauqua Institution i New York. Ironisk nok var temaet for foredraget USAs rolle som en trygg havn for forfattere som står i fare for forfølgelse. Attentatmannen Hadi Matar klarte å stikke Rushdie en rekke ganger i nakken, før politiet kunne gripe inn. I skrivende stund er Salman Rushdies tilstand ukjent.

Salman Rushdie har skrevet tolv skjønnlitterære noveller, tre antologier, to barnebøker og et stort antall essays. Han er adlet for sine litterære bidrag og har blitt tildelt en lang rekke prestisjetunge priser. The Satanic Verses burde være en bok i mengden – men det er den ikke. I stedet er boken den direkte årsaken til at Rushdie har blitt forfulgt og truet i trettifire år, og grunnen til at en mann tok seg retten til å prøve å myrde ham under et foredrag om litterær frihet. Grunnen er enkel: Salman Rushdie provoserte islam.

Islam er ikke først og fremst en religion, men en ideologi hvis regler dekker alle områder av menneskelivet fra vugge til grav. Islam betraktes av sine tilhengere som den endelige løsningen for menneskeheten, som skal styre ikke bare menneskets religiøse tro, men også lov og sosial struktur. Islam lærer at alle mennesker etter den såkalte profeten er født som muslimer og at det er umulig, eller snarere må straffes med døden, å forlate islam. Ideologien er i sin natur misjonerende, og målet nås først når alle mennesker over hele verden har akseptert islam. Eller rettere sagt: har underkastet seg, fordi selve ordet «islam» betyr nettopp «underkastelse».

En del av denne måten å resonnere på er at radikal islam aldri glemmer. For de som ser på koranen som Guds ufeilbarlige og uforanderlige ord, er alt som kan tolkes som å stille spørsmål ved koranen eller dens forfatter, en utilgivelig forbrytelse. For trofaste muslimer er det derfor nok av religiøse og ideologiske grunner til å ville drepe Salman Rushdie – og muligheten for å få satt inn 3,3 millioner dollar på kontoen er selvsagt også en motiverende faktor.

For resten av verden er den drivkraften og fredagens drapsforsøk sterke påminnelser om hva vi, i våre åpne og multireligiøse samfunn, nå må forholde oss til. En kultur som verdsetter religionsfrihet, ytringsfrihet og retten til å provosere, møter en kultur som krever total underkastelse, dødsstraff for de som stiller spørsmål og som heller aldri glemmer eller tilgir.

I dag ser sistnevnte ut til å gå av med seieren, rett og slett fordi vi alle vet hva som venter den som kjemper mot islam. Du trenger bare å se på hvordan Salman Rushdie har blitt tvunget til å leve de siste tretti årene, for at budskapet skal nå frem: Den som blir pekt ut som en fiende av islam, må leve resten av livet som et jaget dyr.

På en gitt dag kan det dukke opp noen som ønsker å drepe deg i navnet til sin hevngjerrige gud. Om den dagen vil være i morgen eller om tretti år, vet du ikke, men du må leve hver dag vel vitende om at den kan komme. Den som ikke er forberedt på å leve slik, må rett og slett avstå fra å utfordre islam.

Jeg vet ikke hvordan du vil ha det, men jeg vil aldri akseptere å leve slik. Jeg vil aldri underkaste meg en totalitær, hatefull ideologi som krever blod og død som straff for en antatt krenkelse mot en bok eller religion.

Derfor mener jeg at vi nå har nådd et veiskille hvor vi må ta et standpunkt: Hvis vi ønsker å møte en fremtid hvor vi må velge mellom total underkastelse eller å leve i konstant frykt, trenger vi ikke gjøre annet enn å la tiden gå sin gang. Hvis vi derimot ønsker å opprettholde vår fysiske, åndelige og mentale frihet, er det på høy tid å handle nå. Da må vi ta opp kampen med hatets og hevnens ideologi mens vi fortsatt vet hva frihet er.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.