Den «liberale» komikeren Bill Maher kaller islam en fundamentalistisk religion etter angrepet på vennen Salman Rushdie. På HBO-programmet sitt Real Time startet Maher samtalen med Piers Morgan og New York Post spaltist Rikki Schlott ved å notere at politiet ennå ikke har kunngjort et motiv, men har identifisert den mistenkte i varetekt som Hadi Matar, 24, fra Fairview, New Jersey.

Maher snakket om de mange dødstruslene Rushdie, den indiske fødte romanforfatteren som har vært hyppig gjest på hans show, har mottatt siden slutten av 1980-tallet. Spesielt med utgivelsen av The Satanic Verses og den påfølgende fatwa fra Iran som ba alle muslimer om å drepe ham. «Sal hadde noen fiender i fortiden så vidt jeg husker. Så jeg antar at Hadi ikke er Amish,» sa Maher:

Etter å ha notert ironien at Rushdie var i New York for å holde et foredrag om at USA er en trygg havn for eksilforfattere og andre kunstnere under trussel om forfølgelse, insisterte Maher på at en slik tale er utenkelig i de fleste muslimske land. Og det er også utenkelig at Salman Rushdie kunne bo i de fleste muslimske land uten å risikere knivstikking daglig la han til:

«Så ikke kom her å fortell meg om islamofobi. Fobi betyr frykt, ikke sant? Vel, Sal hadde en god grunn til å være redd. Og når du sier fobi, er det bare en måte å stenge debatten på. Du vet, ‘transfobisk’, ‘islamofobisk,’ vi burde ha en debatt om dette. Beklager, men du vet, disse tingene forsvinner ikke. Islam er fortsatt en mye mer fundamentalistisk religion enn noen av de andre religionene i verden. Og det betyr at de tar det som står i den hellige bok på alvor. Og det har vært farlig lenge. Det er fortsatt farlig. Det var i 1989 da han først ble truet. De sier at vi har en lang hukommelse. Vi har nettopp tatt Ayman al-Zawahiri, og vi skrøt av at de ikke kan komme seg unna. De har også lang hukommelse.»

Piers Morgan bidro ved å lese et sitat fra Rushdie. «Forsvaret av ytringsfriheten begynner på det punktet når folk sier noe du ikke tåler,» leste han fra en artikkel fra Los Angeles Times fra 2005:

«Ofte må du forsvare folk du synes er opprørende, ubehagelig og ekle. Og det er poenget jeg tror folk har glemt i denne debatten om ytringsfrihet, det handler ikke om retten til folk du er enig med til å si hva de vil, og så nikker du med. Det handler om din evne til å lytte til folk hvis meninger du kanskje er sterkt uenig i. Du kan hate meningene deres. Du kan hate dem. Men du bør kunne tolerere deres rett til å ha en annen mening.»

Maher identifiserer seg som liberal og står imot politisk korrekthet. Tidligere har han også beskrevet seg selv som en libertarianer. I en paneldiskusjon i 2012 med Salman Rushdie regnet Maher seg selv, Rushdie og andre som «9/11 liberale», og at de skiller seg fra mange mainstream-liberale ved å si at ikke alle religioner er like og at de ikke er fordomsfulle når de kritiserer en bestemt religion. Han sa i et senere intervju: «Det er latterlig å merke kritikk av en religion som en fobi for en religion. Jeg kommer til å kritisere enhver person eller gruppe som bryter med liberale prinsipper.»

Maher er svært kritisk til all religion og ser på de som veldig ødeleggende, men ikke overraskende er det kritikk av Islam han blir angrepet for. Men verken han eller Rushdie kan knebles.

I 2017, i kjølvannet av Charlie Hebdo-massakren sa Maher på Jimmy Kimmel live: «hundrevis av millioner muslimer støtter et angrep som Charlie Hebdo». Senere, etter ytterligere to skytinger i Frankrike av islamske terrorister, inkludert en gisselsituasjon ved en kosher dagligvarehandel som etterlot fire sivile døde, fortsatte Maher diskusjonen på Real Time. Da var han flankert av politisk kommentator Paul Begala, tidligere Hewlett-Packard-sjef Carly Fiorina, og Salman Rushdie:

«Vi er amerikanere, så vi ønsker ikke å skille ut folk, men når du ser på den listen siden 9/11, så hadde vi Madrid-bombingene i ’04, London i ’05, Mumbai, det kenyanske kjøpesenteret, Benghazi, som var en av 20 byer hvor det brøt ut opptøyer da filmen Innocence of Muslims var på internett, ISIS, Boko Haram som drepte en hel landsby denne uken, Pakistan i fjor som drepte alle barna på skolen, Canadas parlament, Australia. Det vi har sagt hele tiden, og har blitt kalt bigots, er når det er så mange dårlige epler, er det noe galt med frukthagen.»

Rushdie svarte at kampen var innenfor islam og at USA var bare var et «sideshow».

«Jeg sa tidligere denne uken at det hadde vært en dødelig mutasjon midt i islam. Dette er ikke en tilfeldig mutasjon. Dette har vært en mutasjon som det har blitt lagt ned mye arbeid i. Regjeringer, fra sunni-siden ved den saudiske regjeringen, på sjia-siden i den iranske regjeringen, har brukt formuer på å sørge for at ekstremistiske mullaer forkynner i moskeer rundt om i verden, og i å bygge og utvikle skoler der en hel generasjon er blitt utdannet i ekstremisme – og prøve å forhindre andre former for utdanning. Jeg vil uttrykke min sorg for våre falne kamerater. Dette er mennesker som døde og gjorde det vi gjør – å være frekke om mennesker. Men på en måte er vi sideshowet. Dette er et prosjekt for å ta makten i den islamske verden. Og enten det er Taliban, eller ISIS, eller Boko Haram, eller al-Shabaab, eller noen av disse gruppene, det de prøver å gjøre er å skape en tankegang som lar dem erobre islams verden.»

Verden er i sjokk over angrepet på Salman Rushdie. Og nå er det vi som må uttrykke vår sorg for denne modige mannen. Måtte han komme seg igjennom dette og fortsette å fortelle sannheten om islam.

Bill Maher Doubles Down on Islam: ‘Terrorists and the Mainstream Share A Lot of These Bad Ideas’ (thedailybeast.com)

Bill Maher reacts to Salman Rushdie attack: Don’t come at me with ‘Islamophobic’ to shut off Islam debate | Fox News

Bill Maher – Wikipedia

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.