Sakset/Fra hofta

Den liberale komikeren Bill Maher er vert for det amerikanske talkshowet Real Time, som sendes på HBO. Denne uken hadde han den prominente religionskritikeren Sam Harris og skuespiller/regissør Ben Affleck – begge også politisk liberale – i panelet. Det endte med en opphetet debatt om islam.

«Liberale har virkelig mislyktes når det kommer til teokrati,» poengterte Harris.

«De vil kritisere hvitt teokrati. De vil kritisere kristne. De vil fremdeles være agiterte over bombingen av abortklinikken som hendte i 1984. Men hvis du ønsker å snakke om behandlingen av kvinner, homoseksuelle, fritenkere og offentlige intellektuelle i den muslimske verden, så vil jeg argumentere for at liberale har sviktet oss.»

«Vi er blitt solgt dette memet om islamofobi, hvor enhver kritikk av doktrinen islam blir sidestilt med fordomsfullhet mot muslimer som folk. Noe som er intellektuelt latterlig.»

Ben Affleck, regissør av og skuespiller i den prisbelønte filmen Operasjon Argo (2012), omhandlende gisselsituasjonen i den amerikanske ambassaden i Teheran i 1979, var tydelig irritert over utsagnet til Harris, og kalte det for ekkelt og rasistisk. Han tydde også til mantraet om at 1,5 milliarder i muslimer i verden ikke holder ekstreme holdninger – kun en ubetydelig minoritet – tilsynelatende ignorant om survey-undersøkelser og politiske landskaper i Midtøsten, hvor det faktisk er de liberale, moderate og sekulære muslimene som kan sies å utgjøre minoriteten.

Også ISIL avfeide han som en ubetydelighet, til tross for at de nå kontrollerer et landområde større enn Belgia.

Lenger inn i diskusjonen hisset Maher seg opp. «Islam er den eneste religionen som oppfører seg som en mafia som vil f******* drepe deg om du sier feil ting, tegner feil bilde, skriver feil bok,» tordnet han. «Det er en grunn til at jeg og [Ayaan] Hirsi Ali trenger livvakter 24/7.»

Hele konfrontasjonen kan sees her. Dessverre bærer den preg av at Maher og Affleck overdøver en mer intellektuell kapabel Harris. De som har banning som en integrert del av språket, ofte som en substitutt for logiske resonnement, har en tendens til å introdusere (og videre eskalere) aggresjon i meningsutvekslingen, inntil denne ikke lenger er særlig konstruktiv.