Belgisk politi har sperret av et område i Brussel etter et dobbeltdrap i den belgiske hovedstaden den 16. oktober 2023. Foto: Sylvain Plazy / AP / NTB.

To svenske fotball­supportere er i 19-tiden mandag kveld blitt skutt og drept i Brussel av en mann på scooter som skjøt dem i en taxi med et kalasjnikov-lignende automatgevær idet han skal ha ropt «Allahu akbar!».

Mange omstendigheter rundt drapet er uklare, men gjernings­mannen stakk av fra åstedet og er fremdeles på frifot, melder Het Laatste Nieuws.

Det er EM-kvalifiserings­kamp i fotball mellom Belgia og Sverige i kveld, og de to svenskene, som var kledd i nasjonal­farger, befant seg fem kilometer fra kamp­arenaen da de ble drept.

En video som sirkulerer på sosiale medier, skal vise at gjernings­mannen, som snakker arabisk, sier at han skjøt svenskene for å ta hevn. Ifølge avisen Sudinfo skal han ha sagt at han tilhører den islamske staten (IS) og at han drepte vantro for å hevne muslimer.

Dette skal være hva den islamske terroristen fra Brussel sier i videoen:

«Islamsk hilsen til Allah Akbar. Jeg appellerer til Abdesalem Al Guilani og jeg er en kjemper for Allah. Jeg er fra Den islamske staten. Vi elsker de som elsker oss og vi hater de som hater oss. Vi lever og dør i henhold til vår religion. Al Hamdulah. Broren din ble født i muslimenes navn. Så langt har jeg drept 3 svensker Al Hamdouelah. De jeg har skrevet en sjekk til velger å tilgi meg. Og jeg vil tilgi meg selv for hele verden. Salam Alaykoum.»

BBC verifiserer at han sier at han har drept tre personer. Vi har sett to videoer til som er litt for detaljerte til å legge ut.

Dette skal være gjerningsmannen.

Etter den senere tidens koran­brenninger i Sverige er det blitt advart om at svenske mål er utsatt for terror. Det avføder uunngåelig en hypotese om at det angivelige hevnmotivet for dobbelt­drapsmannen i Brussel ligger der.

Fotballkampen ble avbrutt ved pause og publikum har fått beskjed om å holde seg innenfor stadion ettersom gjerningsmannen fremdeles er på frifot.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.