Terroristen som mandag kveld drepte to svensker i Brussel og fremdeles er på frifot, er tunisieren Abdeslam Lassoued (45), en radikalisert jihadist kjent for sikkerhets­myndighetene som oppholder seg ulovlig i Belgia etter å ha fått avslag på sin asylsøknad fra 2019.

Brussel-terroristens fulle navn er oppgitt i noen europeiske medier, mens RTBF identifiserer ham som Abdeslam L.

Den tunisiske aksenten er tydelig på videoen der terroristen, som har hatt tilhold i Brussel-bydelen Schaerbeek, på arabisk tar ansvar for sin ugjerning og sier at han tilhører den islamske staten (IS), opplyser den belgiske allmennkringkasteren.

Belgias statsminister har under en pressekonferanse klokken 5 tirsdag morgen bekreftet at terorristen oppholdt seg ulovlig i Belgia. Utvisningsvedtaket etter den avviste asylsøknaden er aldri blitt forkynt for Lassoued, som i mellomtiden var gått under jorden.

Lassoued var kjent for politiet på grunn av menneskesmugling og risikoen han utgjør for statens sikkerhet. Nylig truet han en beboer ved et asylmottak i Campine. Vedkommende hevdet da at Lassoued var terrordømt i Tunisia.

I 2016 meldte en utenlandsk etterretningstjeneste at han var radikalisert og rede til å kjempe for jihad i en krigssone. «På den tiden kom det flere titalls slike rapporter hver dag, og ingenting kunne gjøres», sier Belgias justisminister Vincent Van Quickenborne.

Belgiske antiterrormyndigheter var ikke spesielt oppmerksom på 45-åringen fordi dommene han hadde fått i Belgia, ikke gjaldt terrorisme, og han ble derfor ikke ansett som en umiddelbar terrortrussel, skriver RTBF.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.