Migranter sultestreiker i Saint-Jean-Baptiste-au-Beguinage-kirken i Brussel den 7. juni 2021. Foto: Francisco Seco / AP / NTB.

I Belgia har det fransktalende sosialistpartiet PS mandag tatt til orde for å gi midlertidig asyl til de flere hundre migrantene som siden mai har sultestreiket i Brussel med krav om permanent opphold, melder den belgiske allmennkringkasteren RTBF.

En slik midlertidig løsning kan skape rom for forhandlinger og dialog, mener de belgiske sosialistene.

Forslaget blir imidlertid avvist av den belgiske asyl- og migrasjonsminister Sammy Mahdi. En slik aksjonsform kan ikke tvinge frem en bestemt politikk, og et midlertidig opphold vil både forskyve det foreliggende problemet og skape en uheldig signaleffekt, mener Mahdi.

Det var den 23. mai migrantene innledet sultestreiken, som finner sted ved to universiteter og en kirke i Brussel. Forhandlinger med myndighetene om en løsning på saken har hittil vært resultatløse.

Samtidig er situasjonen for flere av de sultestreikende i ferd med å bli kritisk, melder den tyrkiske internasjonale kringkasteren TRT World. Noen av migrantene er havnet på sykehus.

Ifølge frivillig helsepersonell som holder de sultestreikende migrantene hydrert, er mange av dem avmagrede, og flere viser posttraumatiske symptomer, kognitive problemer og tiltagende depresjon, opplyser TRT. Det kan raskt bli fatalt sier en av de frivillige, som samtidig oppfordrer regjeringen til å gi migrantene opphold.

Søndag demonstrerte minst 100 personer foran Beguinage-kirken i Brussel til støtte for migrantenes krav om permanent opphold. Personene det gjelder, kommer hovedsakelig fra Asia og Afrika, og mange av dem har oppholdt seg og arbeidet ulovlig i Belgia i årevis.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!