Til sammen 25 menn er pågrepet i hhv Belgia, Nederland og Tyskland, siktet for å ha planlagt et terrorangrep i Belgia og for å verve personer til krigføring mot vestlige styrker i Afghanistan og Irak. Flere EU-land øker nå terrorberedskapen.

Ti menn ble pågrepet i Belgia, Nederland og Tyskland tidligere i dag, mens belgisk politi utførte 17 husransakelser i Brussel og pågrep ytterligere 15 i ettermiddag. Hensikten med politiaksjonen var å «løse opp en gruppe med terroristkarakter».

Samtlige av de pågrepne omtales som islamister, og skal være av belgisk, nederlandsk, marokkansk og russisk nasjonalitet:

Nettverket er omfattende, ifølge belgisk påtalemyndighet. Politiet i Antwerpen har etterforsket saken siden slutten av 2009, og enkelte er også mistenkt for å være en del av en større tsjetsjensk terrororganisasjon, melder BBC .

De ti personene som ble arrestert tirsdag, omtales alle som islamister av talspersonen for den belgiske påtalemyndigheten. Det er fortsatt uklart hvilket mål de ti planla å angripe, melder NTB.

Belgisk TV viste tirsdag bilder av tungt bevæpnede politifolk som gjennomførte et raid i Antwerpen, der minst to av personene ble arrestert.

Belgisk politi har også tidligere stilt for retten personer som driver med rekruttering. I mai ble en marokkansk kvinne dømt til åtte års fengsel for å ha vervet militante til krigen i Afghanistan.
Trapper opp sikkerhetstiltak

Vestlige sikkerhetseksperter har advart om at Al-Qaida kan være i ferd med å planlegge et angrep i Europa, lik det som rammet den indiske byen Mumbai i 2008. I flere byer er sikkerhetstiltakene trappet kraftig opp.

Også Danmark har hevet beredskapen etter indikasjoner på at utenlandske terroristgrupper vil gjennomføre et angrep i landet. Tyskland hevet sikkerhetsnivået i forrige uke etter at myndighetene mottok konkrete opplysninger fra flere forskjellige kilder om at terrorister har planlagt et stormangrep på landets nasjonalforsamling.

Aftenposten: 15 nye terrorpågripelser i Belgia

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.