Aktivister demonstrerer til større for de sultestreikende migrantene i Brussel den 17. juli 2021. Foto: Francisco Seco / AP / NTB.

De ulovlige migrantene som siden den 23. mai har sultestreiket i Beguinage-kirken i Brussel med kollektivt krav om permanent oppholdstillatelse i Belgia, har inntil videre stanset sultestreiken etter å ha blitt forespeilet forhandlinger med regjeringen, skriver De Standaard.

Det er i øyeblikket ikke bekreftet at migrantene som har sultestreiket ved to universiteter i Brussel, også innstiller aksjonen.

Situasjonen tilspisset seg nylig, da mange av migrantene også sluttet å drikke etter allerede å ha blitt sterkt svekket av manglende næringsinntak, og to rød-grønne partier truet med å forlate regjeringskoalisjonen hvis noen av migrantene skulle dø.

Stansen i sultestreiken kommer etter at den belgiske asyl- og migrasjonsminister Sammy Mahdi utnevnte en spesialutsending til migrantene. Regjeringen hadde allerede satt opp en «nøytral sone» ved kirken, der migrantene kunne veiledes i de individuelle prosedyrene med sikte på å legalisere sin egen situasjon.

Organisasjonen Union des Sans-Papiers pour la Régularisation (USPR), som representerer migrantene, skriver i en pressemelding at den har lyktes i å sikre forhandlinger «på høyeste nivå», og at Mahdi har kommet med utspill til migrantene, skriver De Standaard. USPR presiserer at sultestreiken kan bli gjenopptatt dersom regjeringen ikke innfrir deres forventninger.

For Sammy Mahdi, som sier han er lettet over at sultestreiken er suspendert, har det hele tiden vært avgjørende at det ikke skulle gis noe kollektivt amnesti. De eksisterende, individuelle prosedyrene er både humane og korrekte, fremholder han. Dette har ikke vært en kamp mot mennesker, men for en korrekt politikk, skriver Mahdi på Twitter.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!