Lørdag skjedde det i Zürich at en 15-åring stakk en ortodoks jøde med kniv og såret ham alvorlig. Gjerningsmannen skal ha sagt at han gjorde sin plikt som muslim. 

Foreldre fra Tunisia

– Det er min jobb å drepe alle jøder, skal den 15 år gamle gutten ha uttalt lørdag kveld efter å ha knivstukket en ortodoks jøde i Zürich. 

Gutten ble arrestert på åstedet. Mandag bekreftet riksadvokaten at tenåringen er sveitsisk statsborger med foreldre fra Tunisia. 

Han er varetektsfengslet mens politiet forsøker å finne ut om han har opptrådt som enkeltperson eller som medlem av en gruppe. Selv fortalte han efter angrepet at han tilhører Al-Aqsa-brigadene. 

Allahu Akbar, død over alle jøder 

Al-Aqsa-brigadene ble grunnlagt for rundt tyve år siden som en militant fløy av det palestinske partiet Fatah. Organisasjonen har gjennomført en rekke angrep i Israel og på Vestbredden hvor de har drept flere titalls mennesker.

Ifølge en rekke vidner skal tenåringen ha ropt «Død over alle jøder» og «Allahu Akbar» like før angrepet. 

– Angripe jøder og kristne

På en video gjerningsmannen la igjen før ugjerningen, snakker han direkte inn i kameraet med en hette trukket nedover hodet. På arabisk sverger han troskap til Den islamske stat og kunngjør angrepet: 

– Her er jeg idag, kalifatets soldat, med svar på Den islamske stats oppfordring om å angripe jøder og kristne og deres kriminelle allierte. Første angrep skal om Allah vil, være å drepe så mange jøder som mulig i en synagoge.

Mot slutten av videoen oppfordrer han andre muslimer til å drepe jøder og kristne med kniver, kuler og brannbomber, eller kjøre med biler og lastebiler over dem der de samles.

Jødehat på et helt nytt nivå

Påtalemyndighetene har bekreftet at videoen er ekte, skriver NZZ.

Jonathan Kreutner, generalsekretær i Swiss Federation of Jewish Communities, sa at lørdagens angrep har tatt jødehatet til et helt nytt nivå. 

– Dette var ikke bare et angrep på en jødisk person, men også et angrep på et fritt og åpent Sveits.

Alvorligste angrep på jøder i Sveits på tyve år

Dette er det første alvorlige angrep på jøder i Sveits på over tyve år. Forrige gang var i juni 2001 da drapet på rabbiner Abraham Grünbaum forårsaket et lignende sjokk.

Gjerningsmannen kom med antisemittiske uttalelser da han under angrepet fortalte familiemedlemmer av offeret at det var hans plikt som muslim å handle. Vidner har sagt til det jødiske magasinet Tachles at gjerningsmannen ropte: 

– Jeg er her for å drepe jøder

– Jeg er sveitser. Jeg er muslim. Jeg er her for å drepe jøder. Han skal også ha ropt «Allahu akbar» og «Død over alle jøder».

15-åringen har aldri tidligere vært i politiets søkelys. Lovbrytere som ham er sikkerhetsmyndighetene særlig bekymret for:

– Terrortrusselen kommer fra personer som sympatiserer med Den islamske stat eller har latt seg påvirke av jihadistisk propaganda. Eftersom Sveits tilhører den del av verden som jihadistene anser som fiendtlig innstilt til islam, er landet i deres øyne et legitimt mål for terrorangrep.

 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.