De fleste av ofrene for knivangrepet i Åbo var kvinner, opplyser finsk politi. Angrepet etterforskes som terror, men trusselnivået blir ikke høynet.

På en pressekonferanse lørdag opplyste politiet at de tror gjerningsmannen først og fremst forsøkte å angripe kvinner. I tillegg til de to som ble drept, ble seks kvinner såret.

To menn ble også såret, og de forsøkte trolig å hjelpe kvinnene eller stanse gjerningsmannen. Det eldste av de skadde og drepte ofrene er 67 år, mens det yngste er 15.

Begge de drepte er finske kvinner, og blant de sårede er det en italiener, en svenske og en britisk statsborger.

Fire andre er pågrepet

Politiet opplyser også at den marokkanske gjerningsmannen ikke har villet la seg avhøre. Han oppgir selv å være 18 år gammel, skriver rikskringkasteren Yle.

I tillegg til 18-åringen er fire andre marokkanere pågrepet, og én person er etterlyst av politiet internasjonalt. Det er imidlertid uklart om de fire pågrepne har tilknytning til angrepet.

Alt tyder på at angrepet fredag var planlagt, ifølge politiet. Det etterforskes nå som terrorisme. Politiet kan ikke kommentere opplysninger fra et øyenvitne som hevdet at noen ved åstedet ropte «Allahu Akhbar» – «Gud er størst» på arabisk – noe som er et vanlig kamprop blant ytterliggående islamister.

Det forelå ingen konkrete opplysninger om angrepet i forkant og det var dermed svært vanskelig å forhindre, opplyser det finske sikkerhetspolitiet Skypo til FNB.

Sikkerhetspolitiet har besluttet å ikke høyne trusselnivået etter angrepet. Det blir sist hevet i juni og blir liggende på nivå to «forhøyet». Den finske trusselvurderingen gjøres på en skala med fire nivåer.

Søkte asyl i Finland

Politiet bekrefter at 18-åringen har vært i en «asylprosess», men de kan ikke bekrefte opplysninger i mediene om at han skal ha søkt asyl og fått avslag. Gjerningsmannen har bodd både i Åbo og på et mottakssenter siden han etter egne opplysninger kom til Finland i 2016.

Gjerningsmannen ble skutt av politiet og innlagt på sykehus etter angrepet.

Finland i sorg

– Angrepet var feigt og forkastelig. Hvis politiets teorier stemmer, er det første gang Finland utsettes for et slikt terrorangrep, sier Finlands statsminister Juha Sipilä. Han understreker at Finland fortsatt er ett av Europas tryggeste land og at de gjør alt de kan for å bevare det sånn.

Regjeringen har besluttet at det søndag klokken 10 skal holdes ett minutts stillhet i hele landet for ofrene i Åbo.

Ordføreren i Åbo, Aleksi Randall, sier i en uttalelse at det er vanskelig å fatte at slik vold kunne utspille seg i byen, ifølge AFP.

– Hendelser som har vært altfor utbredt i Europa, har nå kommet hit slik vi har fryktet.

– Folk skrek i panikk

Øyenvitner beskriver at det oppsto panikk da 18-åringen gikk til angrep med kniv.

– Vi hadde nettopp gått over veien og sto på Salutorget da vi hørte at folk skrek i vill panikk. Vi sto fem til sju meter unna personen som bar kniv, sier Anna Munkhammar til Dalarnas Tidningar.

Hassan Zubier som var i Åbo på besøk fra Sverige fortalte Expressen at han forsøkte å hjelpe en av kvinnene som ble drept i angrepet.

– Jeg forsøkte å stoppe den kraftige blødningen fra halsen hennes. Kvinnen hadde så store skader at hun døde i armene mine, sier Zubier. Selv ble han stukket fire ganger i armen.