Finsk politi har lagt gjerningsmannen i bakken etter knivstikkingen i Åbo den 18. august, hvor to kvinner ble drept. Foto: Kirsi Kanerva / Reuters / Scanpix.

 

Politiet i Finland fikk tidligere i år et tips om at 18-åringen som sto bak knivangrepet i Åbo forrige uke, virket radikalisert.

Opplysningene ble gitt til politiet i begynnelsen av året, opplyser det finske sikkerhetspolitiet Skypo.

– Vi forsøker å granske alle tips, men gjennomgangen forutsetter en kraftig prioritering. I første rekke kommer tipsene som handler om en konkret trussel, heter det i en pressemelding fra Skypo.

I løpet av de siste årene skal finsk politi ha mottatt over tusen tips av denne typen.

Flere mistenkte
18-åringen skal framstilles for varetektsfengsling tirsdag formiddag. I rettsdokumentene navngis ham som Abderrahman Mechkah. Politiet har tidligere omtalt ham som asylsøker fra Marokko.

Mechkah ble skutt og såret av politiet og pågrepet umiddelbart etter angrepet fredag.

Som ledd i etterforskningen ble flere andre personer pågrepet den påfølgende natten. Politiet har tidligere sagt at det var uklart om de hadde noen tilknytning til angrepet overhodet.

Mandag ble det klart at fire menn, i tillegg til 18-åringen, vil bli begjært varetektsfengslet. De fire mennene mistenktes for medvirkning, men nekter alle straffskyld.

– Rettet mot kvinner
To kvinner ble drept og åtte personer såret i knivangrepet i Åbo, som etterforskes som terrorisme.

Politiet har sagt at det virker som angrepet var rettet mot kvinner. Seks av de sårede er kvinner, og mennene som ble rammet, prøvde etter alt å dømme å hjelpe andre ofre eller å stanse gjerningsmannen.

Den ene av de sårede mennene, svenske Hassan Zubier, konfronterte gjerningsmannen og ble selv knivstukket mens han forsøkte å stanse blødningene til en av kvinnene som senere døde.

To av de sårede ligger fortsatt på intensivavdeling på sykehus. Det gjør også Abderrahman Mechkah, og vaktholdet på sykehuset er blitt skjerpet.

Hevet trusselnivået
Trusselnivået i Finland ble hevet tidligere i sommer, og Skypo viste da blant annet til at finske ytterliggående islamister har reist til Irak og Syria og sluttet seg til IS.

Skypo-sjef Antti Pelttari har sagt at det er sentralt å få avklart hvorvidt den pågrepne 18-åringen kan kobles til ekstremistgruppa IS.

Knivangrepet i Åbo skjedde dagen etter terroraksjonen i Barcelona, og flere av de antatte gjerningsmennene i Spania har i likhet med Mechkah bakgrunn fra Marokko. Europol bistår de finske etterforskerne i arbeidet med å finne ut om det er noen forbindelse mellom angrepene i Spania og Finland.