Nytt

Bildet: Nordisk statsministermøte på Åland 26. september 2016, her under utflukt til Kobben øya. Statsministser Juha Sipilä med Erna Solberg og Stefan Löfven. Hva tenker Erna når hun leser om dette angrepet? Hvis politiets teorier stemmer, er det første gang Finland utsettes for et slikt terrorangrep, sier  Sipilä. Ordføreren i Åbo, Aleksi Randall, sier i en uttalelse at det er vanskelig å fatte at slik vold kunne utspille seg i byen, ifølge AFP. – Hendelser som har vært altfor utbredt i Europa, har nå kommet hit slik vi har fryktet. Foto: Lehtikuva/Reuters/Scanpix

Fredag ville ikke politiet i Finland kalle knivangrepene i Åbo, der to kvinner ble drept og åtte ble såret, for terror. Lørdag snudde de. Saken etterforskes som et terrorangrep, et angrep antagelig rettet spesielt mot kvinner.

Politiet går forsiktig fram, de ville ikke umiddelbart kalle knivangrepene i Åbo terror – selv om scenen var velkjent; ung mann av utenlandsk opprinnelse som hugger til mot ukjente mennesker på et torg. I dag snudde de, politiet etterforsker saken som terror. Mannen er en marokkansk asylsøker, samme landbakgrunn som terroristene i Barcelona dagen før.
I tillegg kommer de med en oppsiktsvekkende uttalelse; han ser ut til å ha gått etter kvinner. Mennene som er såret, kom til for å hjelpe kvinnene som var angrepet. Målrettet terror mot kvinner.

På en pressekonferanse lørdag opplyste politiet at de tror gjerningsmannen først og fremst forsøkte å angripe kvinner. I tillegg til de to som ble drept, ble seks kvinner såret.

To menn ble også såret, og de forsøkte trolig å hjelpe kvinnene eller stanse gjerningsmannen. Det eldste av de skadde og drepte ofrene er 67 år, mens det yngste er 15.

Begge de drepte er finske kvinner, og blant de sårede er det en italiener, en svenske og en britisk statsborger.

Fire andre er pågrepet

Politiet opplyser også at den marokkanske gjerningsmannen ikke har villet la seg avhøre. Han oppgir selv å være 18 år gammel, skriver rikskringkasteren Yle.

I tillegg til 18-åringen er fire andre marokkanere pågrepet, og én person er etterlyst av politiet internasjonalt. Det er imidlertid uklart om de fire pågrepne har tilknytning til angrepet.

Alt tyder på at angrepet fredag var planlagt, ifølge politiet. Det etterforskes nå som terrorisme. (NTB)

Finland har først de senere årene åpnet dørene for innvandrere og asylsøkere, de ligger langt etter de øvrige nordiske landene Norge, Danmark og Sverige og har heller ikke hatt tilsvarende utfordringer med gjengdannelser, gruppevoldtekter og voldsepisoder – før nylig. Nå har de i tillegg opplevd et terrorangrep i eget land.

Øyenvitner beskriver at det oppsto panikk da 18-åringen gikk til angrep med kniv.

– Vi hadde nettopp gått over veien og sto på Salutorget da vi hørte at folk skrek i vill panikk. Vi sto fem til sju meter unna personen som bar kniv, sier Anna Munkhammar til Dalarnas Tidningar.

Hassan Zubier som var i Åbo på besøk fra Sverige fortalte Expressen at han forsøkte å hjelpe en av kvinnene som ble drept i angrepet.

– Jeg forsøkte å stoppe den kraftige blødningen fra halsen hennes. Kvinnen hadde så store skader at hun døde i armene mine, sier Zubier. Selv ble han stukket fire ganger i armen. (NTB)

De islamistiske terroristene går etter det de hater ved Vesten; konserter, cafeer, demokratiet representert ved parlamentsbygninger, mennesker som er ute og nyter livet i London, Paris og Barcelona – og friheten vår. Den frie kvinnen er et av de fremste symbolene på den frie og moderne verden. I strengt muslimske land går ikke kvinner ute alene – mange steder går de knapt utenfor døren.

Politikerne er tause, de har knapt kommentert hendelsen i Finland. Oslos byrådsleder Raymond Johansen er mest opptatt av at han ikke ønsker å sikre paradegaten Karl Johan – mot kjøretøyer og førere som er opptatt av en ting; drepe flest mulig mennesker.

Nylig kom det fram at 8 av 10 unge kvinner i Uppsala var redd for å gå ute i sentrum på kvelden, til og med politimesteren i byen rådet sine døtre til å holde seg unna. Gjennom sommeren har det vært jevnlige rapporter om «tafsing» på festivaler og voldtekter og forsøk på voldtekt i vår naboland. Sverige ligger som kjent på voldtektstoppen i Europa. En stor andel er overfallsvoldtekter. Nå er plutselig heller ikke ettermiddagen trygg, knivdrapene i Åbo skjedde rett etter arbeidstid, en vanlig fredag ettermiddag. Særlig rettet mot kvinner, i nabolandet Finland.