Nytt

Migranter som er kommet til Lampedusa med et NGO-skip, venter på transport til Porto Empedocle på Sicilia den 23. august 2019. Foto: Elio Desiderio / EPA / Scanpix.

Forleden natt kom 108 migranter som hadde lagt ut fra Tunisia, til Lampedusa. Men antallet ville nesten ha vært 200 hvis ikke den tunisiske kystvakten hadde stanset fem andre båter etter å ha blitt tilskyndet til å gjøre det av italienske myndigheter.

Det skriver La Repubblica.

Sammensetningen av gruppen på 75 migranter som ble stanset, bekrefter alarmen fra italienske hemmelige tjenester som i går ble omtalt i La Repubblica. Menneske­smuglerne har tatt i bruk den kortere og sikrere ruten fra Tunisia til Sicilia. Slik kan iland­stigningen skje for egen maskin, og i 2019 er mellom 5500 og 6500 personer kommet til Italia på denne måten.

De tunisiske myndighetenes aksjon viser klart at Italia vet utmerket godt hva som skjer på bakken på den andre siden av Middelhavet:

Av migrantene som i går ble anholdt i Tunisia idet de var i ferd med å gå ombord i fem mindre båter, er halvparten fra Afrika sør for Sahara: Elfenbens­kysten, Kamerun, Gambia. Det var også mange afrikanere fra sør for Sahara i de to båtene som sist natt kom til Lampedusa.

Italias utenriks­minister Luigi Di Maio sier han vil gripe fatt i problemet:

«Jeg skal personlig dra til Tunisia, hvor det er i ferd med å bli ny regjering, for å diskutere avtaler om repatriering.»

Spørsmålet er hvor effektive disse avtalene er, og i hvilken grad regelverket som til enhver tid måtte gjelde, blir omgått eller sabotert politisk.

En gruppe tunisiere har i disse dager holdt demonstrasjoner døgnet rundt fremfor kirken på Lampedusa i protest mot retur til hjemlandet og med krav om å få bli i Italia, opplyser TGCOM 24.

Tunisia vil sannsynligvis kunne presses til repatriering av egne borgere som ikke går under jorden. Men vil de akseptere retur av annet enn egne borgere? Heller ikke Tunisia er interessert i opphopning av ureturnerbare migranter fra sør for Sahara.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.