Migranter venter på å gå i land på havnen i Crotone i Italia den 21. juni 2017. Foto: Stefano Rellandini / Reuters / Scanpix.

 

507 migranter – overveiende fra Afrika sør for Sahara – som hadde lagt ut fra Libya i fem gummibåter, gikk onsdag i land på havnen i Crotone i den italienske tåspissregionen Calabria, etter å ha blitt plukket opp av skipet «Vos Hestia» tilhørende organisasjonen Save the Children.

Det italienske nyhetsbyrået ANSA er tilsynelatende det eneste på planeten som har registrert saken, som har fått uhyre liten spredning.

Et mottakssystem koordinert av prefekturet i Crotone tok i mot migrantene på havnen i byen. Migrantene vil midlertidig bli anbrakt ved asylmottaket Sant’Anna i Isola Capo Rizzuto. Herfra vil de bli transportert til forskjellige steder i samsvar med fordelingsplanen utarbeidet av innenriksdepartementet.

Hvis stedsnavnet Isola Capo Rizzuto får det til å ringe en bjelle, skyldes det muligens at det ble oppmerksomhet om asylmottaket der for en drøy måned siden, da det ble kjent at det mafialignende calabriske forbrytersyndikatet ‘ndrangheta hadde profitert på mottaket i ti år.

ANSA kan også meddele at EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker torsdag forsikret Italias statsminister Peolo Gentiloni om at støvellandet «fortsatt kan regne med Europas solidaritet».

Juncker and Gentiloni reaffirmed their «joint determination to carry out the European agenda on migration».

Begge to vet naturligvis at de gjør regning uten vert, og det er et åpent spørsmål om personene som fortsatt tror på denne teaterforestillingen, fyller mer enn noen drosjer.

Torsdag kan ellers La Repubblica opplyse at en rekke NGO-er har skrevet et åpent brev til italienske politikere hvor man fremhever at Europa har tatt imot en altfor liten andel av verdens mer enn 60 millioner flyktninger, og ber om at Italia gjør en større innsats. Det må bli flere humanitære korridorer, mer effektiv saksbehandling, enklere familiegjenforening, bedre mottakskvalitet og større effektivitet i EUs omfordeling.

For noen kan med andre ord ikke avviklingen av vår verdensdel skje hurtig nok. Hvem grunnlegger NGO-en Save Europe?