Marokkos utenriksminister Nasser Bourita under en pressekonferanse i Rabat den 29. mars 2022. Foto: Jacquelyn Martin / Pool via AP / NTB.

Antallet ulovlige migranter som kommer sjøveien til Europa, har for lengst nådd gamle høyder etter koronatidens slutt, og sakskomplekset er igjen kommet høyt på dagsordenen i EU, uten at det ser ut til å ha nevneverdig påvirkning på fenomenet.

Under en konferanse i Roma søndag som ble ledet av Italias statsminister Giorgia Meloni, møttes land fra Middelhavs-området, Afria og Midtøsten for å diskutere hvordan problemet med ulovlig migrasjon kan bekjempes med en helhetlig tilnærming der utviklingshjelp er en del av pakken.

Til stede i Roma var blant andre Marokkos utenriks- og migrasjons­minister Nasser Bourita, som der fortalte klart og utvetydig at migranter i Nord-Afrika som legger ut i båter med kurs for Europa, allerede på forhånd har telefon­numrene til NGO-ene de skal kontakte for å plukkes opp på havet.

Uttalelsen fra Bourita ble bekreftet av flere diplomatiske kilder som befant seg på konferansen, skriver Il Giornale.

Ifølge de samme kildene hadde den marokkanske statsråden stor sans for konferansens tilnærming til migrasjonen, opplyser den italienske avisen.

«Det nye med Roma-prosessen», forklarer han, «er at den kommer til rett tid og har større verdi idet den omgjør dialogen til et operativt samarbeid både når det gjelder bekjempelse av ulovlig migrasjon og utvikling ved en dialektikk som går videre enn samarbeid om sikkerhet og integrering og til en pragmatisk tilnærming.»

For EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen handler det om å «bygge broer» mellom Europa og Afrika, blant annet å «lære opp den nye arbeidsstyrken som de fremvoksende økonomiene har behov for», skriver Il Giornale. Kommisjonspresidenten tolkes som at hun egentlig ikke ønsker å stanse migrasjonen, men snarere erstatte ulovlig migrasjon med lovlig.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.