Egypts president Abdel Fattah al-Sisi under en pressekonferanse i Athen den 11. november 2020. Foto: Costas Baltas / Pool via AP / NTB.

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi oppfordrer Europa til å lage regler som åpner opp for mer legal migrasjon til verdensdelen, skriver Neue Zürcher Zeitung.

Rundt seks millioner migranter oppholder seg i Egypt, opplyser al-Sisi.

Siden september 2016 har imidlertid regjeringen hans forhindret at migranter tar seg ulovlig inn i Europa, sier han til Die Welt lørdag.

Presidenten sier han ikke har til hensikt å bruke migrantene som utpressingsmiddel.

Likevel behøves det en ny tilnærming. «Selvsagt kan dere ikke ta imot hver eneste ulovlige migrant.» Men Europa bør «være med på å regulere den legale migrasjonen», foreslår han. Såvel flyktningeorganisasjoner som opphavs- og transittland har lenge krevet at Europa må åpne opp for flere rettslige muligheter til legal innvandring av migranter.

Samtidig ber al-Sisi Europa om å hjelpe Egypt med økonomisk utvikling i det folkerike landet, hvor det er stor mangel på jobber til de unge.

«Jobber kan bare skapes hvis Europa hjelper oss med å bygge opp industri, selv om den måtte konkurrere med dets egen.»

Økt samarbeid om regulær migrasjon er et bærende element i FNs omstridte migrasjonsavtale, som ble formelt godkjent av FNs hovedforsamling i desember 2018, etter å ha blitt vedtatt i Marrakesh tidligere samme måned.

Legal migrasjon skaper velstand, sa Tysklands statsminister Angela Merkel under Marrakesh-møtet.

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.