Det norske skipet Siem Pilot reddet i 2015 over 600 migranter fra to trebåter i Middelhavet. Foto: Kripos / NTB

Til tross for at antallet flyktninger og migranter har blitt redusert siden den såkalte flyktningkrisen i kjølvannet av borgerkrigen i Syria, så er det fortsatt mange tusen mennesker som hvert år forsøker å nå Europe, både over sjøen og på land.

Den fastlåste asylpolitikken i EU, hvor landene krangler internt om hvem som skal ta imot disse asylsøkerne, og Dublin-forordningen så og si er avskaffet, skaper store problemer for unionen. Hellas og Italia føler de må ta en alt for stor byrde, mens land som f.eks. Ungarn og Polen ikke har noen interesse i å følge opp Angela Merkel og hennes berømte «Wir schaffen das».

Nå legger EU-kommisjonen frem en ny agenda for Middelhavet. Der blir det blant annet foreslått å bruke milliarder av euro i nordafrikanske land sør for Middelhavet, for å skape flere jobber og muligheter for innbyggerne, skriver Dagsavisen.

De såkalte partnerlandene sør for Middelhavet er Algerie, Egypt, Israel, Jordan, Libanon, Libya, Marokko, og Tunisia. I tillegg kommer Palestina og Syria som ligger lenger øst.

EUs utenrikssjef Josep Borrell sparte ikke på kruttet da han presenterte nyheten.

– Vi er fast bestemt på å jobbe sammen med partnerne våre i sør om en ny agenda som vil fokusere på mennesker, særlig kvinner og yngre, og hjelpe dem å møte håpene sine for framtida, glede seg over rettighetene sine og bygge et fredelig, trygt, mer demokratisk, grønnere, framgangsrikt og inkluderende sørlig nabolag, sa Borrell.

Det snakkes om å sette av  mer enn 70 milliarder norske kroner, til å innføre denne nye planen. OECD-landene ga fattige land 153 milliarder bistand i 2018, ifølge Bistandsaktuelt. Men dette er tydeligvis ikke nok til å stanse migrasjonen.

Migrasjon er en av flere ting som trekkes fram i den nye agendaen. Målet er at den økonomiske planen skal skape flere muligheter og jobber, særlig for kvinner og yngre, og på den måten bidra til å redusere ulovlig migrasjon.

De siste tolv månedene er det nettopp folk fra disse partnerlandene i sør som dominerer statistikken over antall migranter som ankommer EU, viser tall fra FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR).

Folk fra Tunisia topper statistikken, fulgt av migranter fra Algerie og Marokko. Afrikanere fra land lenger sør bruker gjerne Libya som base i forsøket på å komme seg til Europa. Mange av disse blir nå returnert til Libya, skriver FNs migrasjonskontor IOM på Twitter.

Den ikke-statlige organisasjonen Mare Liberum hevder i en ny rapport at volden mot migranter øker, og at deres menneskerettigheter ikke respekteres.

“These pushbacks are not isolated or extreme instances of European deterrence, but rather the current and everyday «modus operandi» at the EU’s external border. Pushbacks can only be understood as part of an inhumane and deadly policy of deterrence that is visible far beyond the borders of the Aegean Sea. We live in a Europe where people are abandoned at sea in tiny life rafts, instead of legally accepting people seeking protection”, said Paul Hanewinkel of Mare Liberum, one of the authors of the report.

Kjøp Asle Tojes bok her! 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂