Slovakias valgvinner Robert Fico sier at en ny regjering med ham som leder vil gi høy prioritet til nye grensekontroller med Ungarn for å stanse migranter.

Dette melder NTB-Reuters.

– En av de første avgjørelsene til regjeringen må bli en ordre som starter grensekontroll med Ungarn på ny. Det blir ikke pent, sier Fico på en pressekonferanse søndag.

Mange ulovlige migranter passerer Ungarn og Slovakia på vei til Tyskland. Fico har kritisert forretningsministeriumet som har styrt landet de siste månedene for ikke å ha gjort nok for å stanse strømmen av migranter.

Fico og hans parti Smer ble størst i valget, men trenger allierte for å ha flertall til å danne regjering.

Robert Fico, tidligere statsminister i Slovakia, vant valget i Slovakia med 23,5 prosent av stemmene. Fico vil stanse den militære bistanden til Ukraina, og derfor fremstiller mediene ham som Putin-vennlig. Men forskere NRK har snakket med er ikke enige i denne betegnelsen.

Ficos valgseier var også et nederlag for EU og Ursula von der Leyen. Det samme skjedde ved valget i Ungarn: Soros, EU og Washington forsøkte bygge en koalisjon som skulle beseire Orban. Men dette ble mislykket.

I Ungarn ønskes Ficos seier derimot velkommen.

– Robert Fico har de samme meningene om krigen, migrasjon og kjønnspolitikk som oss. Hans seier tilbyr en god mulighet til å styrke Visegrad-alliansen, skriver Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto på Facebook.

Visegrad-gruppen er en løs allianse bestående av fire sentraleuropeiske land: Polen, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn. Disse landene deler skepsis til innvandringen fra ikke-vestlige land.

Les også:

Robert Fico vant valget i Slovakia, dårlig nytt for krigspartiet

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.