«Sanksjoner mot Orbán? La oss stoppe tullet fra Brussel». Dette står det på valgplakater langs Slovakias veikanter. Men skyldes dette den ungarske minoriteten i landet? Dét er ikke sikkert.

Plakatene er plassert på veien som fører til det sørslovakiske regionssenteret Nitra. De er betalt av det slovakiske euroskeptiske nasjonalistpartiet Republika, som ledes av Milan Uhrík. Vi har funnet dem både i den tradisjonelt slovakisk bebodde landsbyen Komjatice (Komját) og i nabolandsbyen Veľký Kýr (Nagykér), en tidligere ungarsk majoritetsbygd. Så hva er logikken bak dette fenomenet?

Dette spørsmålet stiller Hungary today.

Hvorfor bruker et slovakisk nasjonalistparti energi på kampanjer i landsbyer bebodd av den ungarske minoriteter? Er det en plan bak bak tilnærmingen? Vel, det handler om å vinne stemmer.

Slovakiske partier med nasjonalkonservativ profil har i løpet av de siste valgene erfart at de kan kapre en betydelig del av de ungarske stemmene hvis de posisjonerer seg som en motpol til euro-føderalistiske og progressive krefter.

En felles motstand mot globalisme og et ønske om nasjonalisme binder Sentral-Europa sammen, selv om Polen delvis har meldt seg ut under sin EU-vennlige nye regjering.

Den ungarske alliansens (Magyar Szövetség) svake kampanje før valget til EU-parlamentet den 9. juni har vært gjenstand for en del kritikk blant den ungarske minoriteten i Slovakia.

Ungarske elever ved en skole i Slovakia. Faksimile Hungary Today

Noen velger derfor den sittende statsminister Robert Ficos SMER-SD i stedet for Alliansen, som endte under sperregrensen i parlamentsvalget i mars 2023.

Ifølge meningsmålingene ligger den ungarske alliansen rett over sperregrensen på 5 % ved valget til Europaparlamentet, og dette blir den hittil sterkeste testen av deres nye oppstilling og omdefinerte program.

Men alliansens vittige plakatkampanje er en indikator på statsminister Viktor Orbáns popularitet blant slovakiske nasjonalister.

Den ungarske statsministeren regnes som en ledende skikkelse i kampen mot globalisme og euroføderalisme blant nasjonalkonservative krefter i Sentral-Europa, og en henvisning til hans navn kan derfor fungere som en indikator også på hvilke verdier og program et ikke-ungarsk parti går til valg på.

Det er imidlertid noe ironisk at det var de slovakiske nasjonalistiske kreftene som benyttet seg av dette i sin kampanje, i stedet for at det ungarske partiet så det som en mulighet til å mobilisere sitt eget velgersegment.

Interessant nok er det akkurat i Slovakia at den ungarske befolkningen synker minst. Store deler av Slovakia var under ungarsk kontroll da dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn fortsatt eksisterte, før de ble oppløst etter katastrofen første verdenskrig.

Det bor rundt 460.000 ungarere i Slovakia, og de er den største minoriteten med 8-9 prosent av befolkningen i landet.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.