Robert Fico, tidligere statsminister i Slovakia, vant valget i Slovakia med 23,5 prosent av stemmene. Fico vil stanse den militære bistanden til Ukraina, og derfor fremstiller mediene ham som Putin-vennlig. Forskere NRK har snakket med, er ikke enig i beskrivelsen.

Fico har vært statsminister tre ganger tidligere. Velgerne vet hva de får. På den andre siden dukket det opp et EU-vennlig, urbant parti som er pro-LHBTQ. Det lå godt an lørdag kveld, men sank etter hvert som stemmene kom inn utover natta og havnet på bare 17,5 prosent.

Det progressive, unge og liberale partiet Progressivt Slovakia (PS) appellerer til dei urbane, utdanna og unge i landet og ønsker mellom anna å styrke LHBTQ- og kvinnerettar.

Leiaren, Michal Simecka, er 39 år, tidlegare journalist og visepresident i EU-parlamentet.

Nederlaget var m.a.o. også et nederlag for Ursula von der Leyen. Det samme skjedde ved valget i Ungarn: Soros, EU og Washington forsøkte bygge en koalisjon som skulle beseire Orban. De fant en ung dynamisk, urban leder, og utsiktene var strålende. Helt frem til valgdagen.

Smer er bygd på sosialdemokratiske verdiar og kombinerer sosialisme med nasjonalisme. Dei forfektar både velferd og strengare migrasjonspolitikk.

– Vi i Smer nektar å «venne oss til» ulovleg migrasjon, prisauke og fall i levestandarden til folk i Slovakia, sa Fico i ein TV-sendt debatt tysdag.

Ficos populisme appellerer særleg til konservative, folk som er hardt ramma av høge kostnader, som er kritiske til krig, og som har vore misnøgde med den tidlegare regjeringa.

Uansett må også Smer og Fico ha støtte fra et annet parti, trolig Hlas, som er vanskeligere å plassere i landskapet.

Under en avstemning i Representantenes hus denne uken var det for første gang et flertall blant Republikanerne som stemte nei til en ny pakke til Ukraina.

https://www.nrk.no/urix/populistparti-vann-valet-i-slovakia-1.16575336

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.