NTB

Slovakias nye regjering anklager den forrige regjeringen for å ha sabotert landets forsvar ved å gi kampfly og luftvernsystem til Ukraina.

Slovakia donerte i fjor tolv aldrende MiG-29 kampfly og luftvernsystemet KUB til Ukraina til bruk i krigen mot den russiske invasjonsstyrken.

I oktober i fjor måtte Eduard Heger overlate statsministerposten og regjeringsmakten til den langt mer populistiske og russiskvennlige Robert Fico og hans parti Smer-SD.

Den forrige regjeringens beslutning om å donere kampfly og luftvern fra det slovakiske forsvaret til Ukraina skal nå granskes, opplyser statssekretær Ìgor Melicher i det slovakiske forsvarsdepartementet.

Ifølge ham bidro våpengaven til å svekke forsvaret av Slovakias eget luftrom, noe han mener tidligere forsvarsminister Jaroslav Nad må stilles til ansvar for.

– Jeg er overbevist om at Nad forrådte Slovakia, sier Melicher.

– Forsvarsdepartementet går nå rettens vei for å få fastslått om det var snakk om sabotasje, forræderi, maktmisbruk og misbruk av stillingen, sier han.

Nad tilbakeviser anklagene og fastholder at han ville ha fattet den samme beslutningen om å bistå Ukraina også i dag.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.