Tusener av mennesker i gatene i Bratislava, Slovakia. Foto: Pavol Zachar/TASR via AP

Tusener har igjen marsjert i gatene i storbyer i Slovakia i protest mot regjeringen til den nyvalgte statsministeren Robert Fico.

Mange slovaker synes det bærer galt av sted med politikken til den nyvalgte statsminister Robert Fico.

Nå protesterer tusener mennesker over hele landet mot utviklingen, melder NTB-DPA.

Demonstrasjonen var størst i hovedstaden Bratislava tirsdag kveld, men det var også markeringer mange andre steder.

Slutt på korrupsjonsgranskning

Det var opposisjonspartiene som hadde tatt initiativ til demonstrasjonene, som først og fremst var rettet mot regjeringens beslutning om å legge ned påtalemyndighetens kontor som gransker graverende korrupsjon, organisert kriminalitet og politisk tilknyttede kriminelle forhold.

Mange mener det er illevarslende når den politiske ledelsen på en slik måte fjerner de organer som skal overvåke nettopp politikernes atferd.

Trepartikoalisjonen til Fico besluttet i forrige uke å nedlegge kontoret med den begrunnelse at virksomheten var blitt for «politisert».

Opposisjonen sier at regjeringen truer rettsstaten. De beskylder Fico for å legge ned kontoret slik at ikke gamle korrupsjonssaker fra hans tidligere perioder som politisk leder kommer for dagen.

Slikt vekker sinne i et land der mange ønske seg lengst mulig bort fra en historie av totalitært styre, maktmisbruk og korrupsjon. Da tar folk til gatene i protest.

Endret politisk kurs

Slovakias president Zuzana Caputova utnevnte Fico til ny statsminister i Slovakia til hans tredje periode 25. oktober.

Ficos sosialdemokratiske parti Smer ble største parti i valget 30. september, og dannet regjering i en koalisjon med to andre partier.

Fico har vært på topp i slovakisk politikk flere ganger før. Han var statsminister i 2006–2010 og 2012–2018.

I 2018 måtte han gå av etter store demonstrasjoner mot regjeringen, som følge av drapet på gravejournalisten Robert Kuciak og hans forlovede.

Slovakia har lenge holdt en stø kurs i vestlig retning, og bort fra sin fortid som lydrike for Moskva i øst.

Slovakia er medlem av både EU og Nato, som følge av det som har vært en overveidende vestlig orientert stemning i landet i årene etter jernteppets fall.

NTB-DPA omtaler den nyvalgte statsminister Fico som russiskvennlig, en betegnelse som ikke klinger så godt i et land (daværende Tsjekkoslovakia) som i 1968 ble okkupert av nettopp russiske styrker (daværende Sovjetunionen).

Den gangen ble en gryende frihetsbevegelse i landet knust av russerne.

Med statsminister Robert Fico opplever mange at det igjen blåser en østlig vind over landet. Ikke minst har man besluttet å innstille all våpenhjelp til Ukraina i krigen mot Russland.

Dette siste punktet møtes med skuffelse i Vesten og med tilfredshet i Moskva, og forsterker inntrykket av et slovakisk lederskap med ønske om endret kompasskurs for landet.

Demonstrasjonene tyder på at folket står alt annet enn samlet bak den nye statsministeren.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.