Slovakias statsminister Robert Fico legger skylden for det nesten dødelige attentatet mot ham på opposisjonens «hat». Dette melder BBC.

Tre uker etter at Fico ble skutt ned og livstruende skadet i det sentrale Slovakia, er han nå tilbake i det politiske livet.

I en Facebook-video som tilsynelatende er spilt inn hjemme i Bratislava, legger den slovakiske statsministeren skylden for angrepet på landets liberale opposisjon, «regjeringsfiendtlige medier» og utenlandsk finansierte frivillige organisasjoner for å ha skapt et klima av hat og intoleranse som gjorde skyteangrepet mulig.

Fico, som ble kritisk skadet 15. mai etter å ha blitt skutt flere ganger i magen, sa at han tilga angriperen – identifisert av påtalemyndigheten som den 71 år gamle venstreorienterte aktivisten Juraj C – og at han ikke bar noe hat mot ham.

Han sa imidlertid at overfallsmannen var en «aktivist fra den slovakiske opposisjonen».

Mannen, som risikerer en lang fengselsstraff for drapsforsøk, var en «budbringer av ondskap og politisk hat» som piskes opp av Slovakias «mislykkede og frustrerte» opposisjon, hevder Fico.

Opposisjonspartiene har fordømt mordforsøket og kategorisk avvist alle forbindelser til gjerningsmannen.

Robert Fico, som har vært statsminister i mer enn 10 av de siste 18 årene, kom tilbake til makten i oktober i fjor som leder for en populistisk-nasjonalistisk koalisjon.

BBC skriver at Slovakia har blitt stadig mer polarisert de siste månedene, og angrepet har bare forsterket spenningene.

Går langt i å gi Fico selv skylden for at han ble skutt

Slovakias innenriks­minister: Attentatet på Fico var politisk motivert

Fico sier at hvis alt går bra, vil han kunne komme tilbake på jobb i slutten av juni.

Han appellerte til de «regjeringsfiendtlige mediene» – særlig de mediene som ifølge ham var eid av selskaper med tilknytning til milliardæren George Soros, samt utenlandsk finansierte organisasjoner og opposisjonen – om ikke å bagatellisere årsakene til attentatet.

Fico hadde i månedsvis advart om at sannsynligheten for et angrep på en regjeringstjenestemann var «tilnærmet sikker».

Angrepet hadde funnet sted, sa han, i en atmosfære der opposisjonen utnyttet det faktum at det kollektive Vesten forsøkte å tvinge gjennom en «eneste akseptabel utenrikspolitikk», særlig i Ukraina, og overkjørte nasjoner som forsøkte å slå inn på sin egen suverene vei.

Fico er motstander av militær bistand til Ukraina, og mener at Russlands president Vladimir Putin har blitt «feilaktig demonisert» av Vesten.

Opposisjonens «voldelige eller hatefulle utskeielser» mot en demokratisk valgt regjering hadde blitt møtt med taushet av internasjonale organisasjoner, sa han, rett og slett fordi opposisjonens synspunkter var i tråd med offisiell vestlig politikk overfor Ukraina.

Det var i denne atmosfæren attentatforsøket fant sted, hevder statsministeren.

«Jeg burde være full av sinne, hat og hevn», uttaler Robert Fico. «Men jeg vil gjerne uttrykke min tro på at all den smerten jeg har gått gjennom og fortsatt går gjennom, vil tjene noe godt».

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.